TenneT


Zes maanden CWE-marktkoppeling; waar staan we?

11-07-2011 Op 9 november 2010 is de Centraal West Europa (CWE)-marktkoppeling van start gegaan. Daarmee is het project, dat op 6 juni 2007 met de ondertekening van de Memorandum of Understanding door alle stakeholders in de CWE-regio werd gestart, opgeleverd. Een half jaar later kunnen we zeggen dat de resultaten zeer positief zijn.

In een marktkoppeling werken TSO's en Power Exchanges samen waarbij de marktprijzen voor elektriciteit gezamenlijk en door middel van één systeem worden bepaald. Ook wordt daarbij de beschikbare grensoverschrijdende transportcapaciteit impliciet gealloceerd aan de markt. Deze methode is een alternatief voor de expliciete veiling van transportcapaciteit en een zelfstandige bepaling van de marktprijs door de verschillende Power Exchanges. In Europa wordt de marktkoppeling steeds vaker toegepast voor de allocatie van Day Ahead transport capaciteit.

De resultaten van de marktkoppeling zijn positief. De prijzen in de vier markten (Nederland, België, Frankrijk en Duitsland) zijn spectaculair naar elkaar toegegroeid. In het eerste half jaar was er een gelijke prijs in de vier markten in 68 procent van de uren. Voor Nederland en België (78 procent) en Nederland en Duitsland (85 procent) was dat percentage nog hoger. Tijdens deze uren was er dus voldoende grensoverschrijdende transportcapaciteit beschikbaar om aan de wensen van de markt te kunnen voldoen.

Sinds de start is er één decoupling geweest in de CWE-regio. Decoupling komt voor wanneer het marktkoppelingssysteem geen resultaat kan berekenen, om welke reden dan ook. In dat geval gaan we naar de fall back procedure voor de allocatie van cross border capaciteit. Zo werd in deze situatie beschikbare grensoverschrijdende transportcapaciteit door CASC.eu gealloceerd door middel van de expliciete veiling. Die ervaring heeft geleerd dat de communicatie met marktpartijen in die situatie niet optimaal was. De verbeteringen hierin zijn reeds geïmplementeerd.

Na de succesvolle implementatie van de prijskoppeling in de CWE-regio zijn de volgende stappen met betrekking tot marktintegratie al gezet. Het project dat de zogenaamde flow based methode in de CWE-regio implementeert is in volle gang. Daarnaast worden momenteel de voorbereidingen getroffen voor de start van het project dat de implementatie van een prijskoppeling tussen de CWE-regio en de Nordic regio (nu nog een volumekoppeling) en tussen de CWE-regio en Groot-Brittannië beoogd. Het is de verwachting dat deze projecten respectievelijk medio 2013 en eind 2012 worden opgeleverd.