Provincie Noord-Holland

Provincie wil nieuwe PARK aanstellen

14 juli 2011 -

GS willen een nieuwe Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit (PARK) aanstellen. De PARK speelt een belangrijke rol in debat, onderzoek en advisering over de inrichting en ruimtelijke kwaliteit van Noord-Holland.

Nu het Rijk allerlei ruimtelijke ordeningstaken afstoot, is de provincie de belangrijkste hoeder geworden van de regionale ruimtelijke kwaliteit en het behoud van de diverse Noord-Hollandse landschappen. De PARK is een onafhankelijke vakinhoudelijke expert die de provincie adviseert over belangrijke ruimtelijke thema's. Ook andere provincies zijn in navolging van Noord-Holland overgegaan tot de instelling van een PARK, provinciaal bouwmeester of atelierleider.

Gedeputeerde Talsma: "Gezien de goede ervaringen die we met de vorige PARK hebben opgedaan en het blijvende belang van aandacht voor ruimtelijke kwaliteit, willen we nu de procedure voor een nieuwe PARK in gang zetten."
Vorige PARK

Miranda Reitsma heeft per 1 maart haar rol als PARK na 4 jaar beëindigd. Ze is behalve met concrete adviezen ook zichtbaar geweest met haar `salons' in het kader van de provinciale Structuurvisie. Onder andere over het metropolitane landschap, de vernieuwing van de agrarische sector en de identiteit van kustplaatsen. Ook organiseerde mevrouw Reitsma kenniswerkplaatsen en ontwerpateliers rond grote ruimtelijke onderwerpen. Zoals het KNSF-terrein, de Kop van Noord-Holland en de infrastructurele opgaven in Noord-Holland.

Overigens overlappen de PARK en de ARO (Adviescommissie Ruimtelijke Ordening) elkaar niet in hun taken. De ARO heeft namelijk primair een toetsende rol bij alle aanvragen voor ontheffingen in het landelijk gebied.

Als Provinciale Staten instemmen met de financiering, gaat de aanstelling van de nieuwe PARK waarschijnlijk in het najaar van 2011 in.

---