Gemeente Heerenveen

gemeentelijke dienstverlening slimmer en beter?

Kan de gemeentelijke dienstverlening slimmer en beter?

De gemeente Heerenveen denkt dat de dienstverlening beter aan kan sluiten op wat de inwoners nu en in de toekomst van de gemeente verwachten. Daarom gaat de gemeente de eigen dienstverlening tegen het licht houden, met het doel efficiënter en effectiever te worden. Uiteraard wordt daarbij gretig gebruik gemaakt van én ingespeeld op de digitale mogelijkheden.

In het plan `Eén in Dienstverlening' (2011-2015) beschrijft de gemeente hoe zij efficiënter en effectiever in dienstverlening wil worden. Inwoners zullen sneller geholpen worden en minder formulieren hoeven in te vullen. Door de verdergaande digitale ontwikkelingen kunnen inwoners meer producten via het internet gaan afnemen. Zo zal 80 procent van de producten en diensten in 2015 via internet afgenomen kunnen worden.

Door extra digitale inzet en optimaal gebruik te maken van e-overheidsbouwstenen, denkt de gemeente een betere dienstverlening (en bedrijfsvoering) te realiseren tegen, op termijn, lagere kosten. Dat is ook nodig omdat Heerenveen, net als andere overheden, de komende jaren flink moet bezuinigen. Daarbij rekent de gemeente op de zelfredzame burger; voor de mensen die de gemeente écht nodig hebben komt er dienstverlening `op maat'.

Wethouder Van der Laan: "De gemeente pakt het praktisch aan. Met behulp van externe organisaties, zoals bijvoorbeeld de participatieraad en andere belanghebbenden, worden regels, processen, werkwijzen en producten tegen het licht gehouden. Want draagvlak vinden we belangrijk. Waar het anders, slimmer en beter kan, wordt dat geregeld." Tegen minimaal dezelfde of minder kosten, volgens Van der Laan. Zodat de gemeente niet alleen effectiever, maar ook efficiënter kan gaan werken.