Gemeente Heerenveen

Familiespreekuur voor Mantelzorgers

Helpt of zorgt u voor een familielid, vriend of buur in uw omgeving vanwege een ziekte, ouderdom of handicap? Dan bent u een mantelzorger. Wist u dat 80% van de zorg in Nederland door mantelzorgers gegeven wordt. En daarmee bent u van onschatbare waarde in onze samenleving.

Als mantelzorger kunt u vragen hebben of in een bepaalde situatie terecht komen waarvan u niet weet hoe u daarmee om moet gaan. Dan kunt u gebruik maken van het Familiespreekuur. Tijdens het kosteloze spreekuur kunt u uw verhaal vertellen, vragen stellen of uw zorgen bespreken. De consulente van het Familiespreekuur kan u tips geven of kan u verwijzen naar een voor u geschikte instantie die u verder kan helpen.

Het Familiespreekuur is een tweejarige project/pilot in de gemeente Heerenveen en vormt hét steunpunt voor mantelzorgers.

Het mantelzorg steunpunt verzorgt naast het Familiespreekuur ook andere ondersteuning voor mantelzorgers zoals het organiseren van themabijeenkomsten die te maken hebben met mantelzorg, dag van de mantelzorg, cursussen, webkrant voor lotgenoten contact etc. Daarnaast wordt vanuit dit steunpunt contacten onderhouden met het netwerk van formele en informele zorg om de mantelzorger optimaal te kunnen ondersteunen en te kunnen signaleren en verwijzen in geval van (dreigende) overbelasting.

Kortom: Zorgt u intensief voor een familielid, vriend of buur? En valt u dat soms zwaar?

Met de consulent van het Familiespreekuur kunt u in maximaal 3 gesprekken uw situatie bespreken en zo nodig samen zoeken naar mogelijke oplossingen om uw zorg te verlichten.

Mantelzorgers kunnen op woensdagmorgen tussen 10.00-12.00 uur telefonisch met de consulent een afspraak maken op telefoonnummer: (06) 46 17 50 60. Bij het familiespreekuur gaat het om u en niet om degene die u verzorgt of ondersteunt, zodat u uw verhaal eens kwijt kunt.

U kunt dan tevens terecht voor meer informatie over het Familiespreekuur.

Aanmelden kan ook per e-mail: familiespreekuurheerenveen@gmail.com

Na aanmelding neemt de spreekuurhouder telefonisch of per e-mail contact met u op voor het maken van een afspraak.

Locaties van het spreekuur:

Maandagmorgen: 09.00-13.00 uur, Gezondheidscentrum Schoterpoort

Woensdagmiddag: 13.00-17.00 uur, Huisartsenpraktijk De Greiden

Donderdagavond: 17.30-21.00 uur, Ziekenhuis De Tjongerschans