Universiteit Leiden

Leidse archeologen gaan door bij Tell Balata

Net als in de zomer van 2010 gaan medewerkers en studenten van de Faculteit der Archeologie ook dit zomerseizoen aan de slag bij Tell Balata, de restanten van een duizenden jaren oude stad op de Westelijke Jordaanoever. Ze werken daarbij nauw samen met de Palestijnse gemeenschap.

Veilig stellen

Leidse studenten en onderzoekers aan het werk bij Tell Balata

Leidse studenten en onderzoekers aan het werk bij Tell Balata

Leidse en Palestijnse archeologen zijn in 2010 een samenwerkingsproject gestart om Tell Balata veilig stellen voor de toekomst. De in 1913 ontdekte resten van een duizenden jaren oude stad waren door verkeerd beheer flink in verval geraakt. Zo gebruikte de naburige stad Nablus het terrein jarenlang als dumpplek voor bouwafval.

Opruimen en herstellen

De Leidenaren doen waar ze vorig jaar mee begonnen zijn: puinruimen en de locatie verder in kaart brengen. Ook gaan ze nieuwe opgravingen verrichten om antwoorden te vinden op vragen die na eerdere opgravingen waren gerezen. Delen en structuren die in vroeger jaren zijn blootgelegd maken ze schoon en ze voeren herstel- en conserveringswerkzaamheden uit.

Bezoekerscentrum

Voor de bouw van een educatief bezoekerscentrum op het terrein zijn de eerste belangrijke stappen gezet. Uit de ontwerpen van zes Palestijnse architecten heeft een selectiecommissie het beste idee gekozen. De lokale gemeenschap krijgt de schetsen ook ter beoordeling, waarna gedetailleerde bouwtekeningen worden gemaakt en de bouw daadwerkelijk van start gaat. Zolang het centrum er nog niet is komt bij de ingang van het complex een groot bord met een plattegrond en verklarende teksten.
Vanwaar de naam "Tell Balata"?
"Tell" betekent heuvel" in zowel het Hebreeuws als het Arabisch. Tijdens eeuwen van menselijke bewoning op dezelfde plaats wordt de grond steeds hoger doordat nieuwe gebouwen op de resten van oude komen te staan.

Folders en lesmateriaal

Schoolkinderen op Tell Balata

Schoolkinderen op Tell Balata

Leidse medewerkers en studenten gaan met plaatselijke trainees op pad om het archeologisch park bij de bevolking te promoten en de aandacht voor het eigen cultuurgoed te vergroten. In hotels en musea verspreiden ze folders die potentiële bezoekers informeren over wat Tell Balata binnenkort te bieden heeft. Schoolkinderen uit de buurt krijgen ook dit jaar rondleidingen over het terrein, maar de nadruk ligt op de ontwikkeling van lesmateriaal, te gebruiken voor klassikaal onderwijs en schoolexcursies.

Toerisme

De betrokkenen willen meer toeristen aantrekken dan de ongeveer 150 die nu per maand naar Tell Balata komen. De opbrengsten uit entreegelden kunnen dan weer gebruikt worden voor beheer van het park. De plaatselijke bevolking krijgt tips hoe een graantje mee te pikken, door bijvoorbeeld winkels, restaurants en pensions te beginnen.

Mondelinge geschiedenis

Studenten interviewen bewoners van Balata

Studenten interviewen bewoners van Balata

Iedere bewoner van het dorp heeft wel een verhaal over Tell Balata en opvattingen over de historische betekenis en de culturele waarde ervan. Om de mondelinge geschiedenis te bewaren tekenen Leidse studenten de verhalen op, om ze later in het bezoekerscentrum aan het publiek te presenteren.

Projectpartners

Tell Balata staat op de Inventory of Cultural and Natural Sites of Potential Outstanding Universal Value in Palestine van UNESCO. De Faculteit Archeologie werkt samen met UNESCO en de Palestinian Department of Antiquities and Cultural Heritage (MOTA-DACH), met subsidie van de Nederlandse overheid. Het project loopt tot 2012.

Â

Weblog

Archeologiestudente Sarah-Jayne Nogarede houdt een weblog bij over de activiteiten bij Tell Balata.

Â

Naar Sara-Jaynes weblog
Â
Â

Zie ook


* Website Tell Balata

* Artikel: Leids-Palestijns samenwerkingsproject Tell Balata
* Artikel: Co-operation between Palestine and Leiden Archaeology renewed

* Archeologie studeren in Leiden, bachelor en masterÂ