Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Uniek gemeentewapen voor Súdwest-Fryslân

swf

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Súdwest-Fryslân stelt de gemeenteraad voor om een gemeentewapen vast te stellen. De Fryske Rie foar Heraldyk heeft daarover een advies uitgebracht.

Burgemeester Hayo Apotheker; "Heraldisch en esthetisch heeft de heer Jelle Terluin -oud-inwoner van Witmarsum- een zeer fraai wapen ontworpen, dat naar verwachting op instemming van de Hoge Raad van Adel kan rekenen."
Na vaststelling door de gemeenteraad wordt het gemeentewapen voorgelegd aan de Kroon via het Ministerie van Binnenlandse zaken. De Hoge Raad van Adel geeft hierover een advies aan de minister.

In Fryslân treedt de Fryske Rie foar Heraldyk als `bemiddelaar' op. Zij hebben bij de gemeentelijke herindeling van de provincie in 1984 een belangrijke rol gespeeld. De Fryske Rie foar Heraldyk hecht aan de grietenijkroon, deze heeft maar drie bladen. Ze geven daarnaast aan, dat voor grote gemeenten de mogelijkheid bestaat om de vijfbladige kroon op het wapen te plaatsen. "De Fryske Rie foar Heraldyk heeft de vijfbladige kroon gereserveerd voor de goën (Westergo, Oostergo enzovoorts) en voor de Friese steden, die onderdeel waren van het Stedenkwartier in Fryslân. Súdwest-Fryslân heeft maar liefst zes van de elf Friese steden binnen haar grenzen en is grotendeels een hereniging van (zuid-) Westergo, zodat voor een vijfbladige kroon op het wapen goede argumenten zijn," aldus burgemeester Apotheker.

De Hoge Raad van Adel ondersteunt ook een vijfbladige kroon: Een rijkere kroon dan de standaardkroon kan worden verleend in geval van bijzondere omstandigheden.
Burgemeester Apotheker; "Gezien de enorme oppervlakte en het grote aantal inwoners van onze gemeente heeft de secretaris van de Hoge Raad van Adel al aangegeven, hier voorshands geen probleem te zien." Op 8 september behandelt de raadscommissie Bestjoer en Finânsjes het voorstel tot vaststelling van het gemeentewapen.

Toelichting op het wapen door de Fryske Rie foar Heraldyk: Een wapen moet uniek zijn en toch iets uitstralen van zijn plaats in Nederland. Een blauw wapen met vijf zilveren ruiten zou ook kunnen gelden voor een gemeente in een andere provincie van ons land. Daarom hebben we ervoor gekozen om in de (heraldisch) rechterhelft van het schild de Friese halve adelaar te plaatsen, om de Friese identiteit van de gemeente mee aan te duiden. Het is toevallig dat in de gemeentewapens van Sneek en Wymbritseradiel, maar ook in het oude stadswapen van Workum en in het dorpswapen van Parrega de Friese halve adelaar staat. En in het Bolswarder wapen staat vanouds de dubbelkoppige keizerlijke adelaar. Dit wapendier is dus heel populair in Fryslân en komt in veel oude zegels in dit gebied voor. De halve adelaar stamt uit de tijd dat Fryslân tezamen met de andere provincies, deel uitmaakte van het Duitse keizerrijk. De grietmannen spraken hier recht in naam van de keizer en als symbool hiervan plaatste men de helft van 's keizers (dubbelkoppige) adelaar naast hun persoonlijk of familiewapen. De halve adelaar is dus verbonden met de grietenij en de grietman. Omdat dit wapendier in meer dan de helft van de eigenerfdenwapens in Friesland voorkomt, heet hij in de heraldiek de Friese halve adelaar. Hij is altijd geheel zwart op een gouden achtergrond. Samen, de Friese halve adelaar, zwart op goud en de vijf zilveren ruiten op blauw, vormen een smaakvol geheel.


* voorstel Gemeentewapen van Súdwest-Fryslân.pdf (237,1 KB)