Unicef


UNICEF brengt noodhulpgoederen naar Somalie

UNICEF heeft gisteren een vliegtuig met noodhulpgoederen naar Baidoa in de Zuid-Somalische Bay-regio gestuurd.
2011-07-14

14 juli 2011, Niarobi/Kenia

De vracht bestaat onder meer uit therapeutische voeding en medicijnen voor ernstig ondervoede kinderen en uit apparatuur voor het leveren van schoon water in een opvangkamp in Baidoa.

Medicijnen tegen kinderziektes

Via de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn ook goederen onderweg naar het zuiden. Hierbij gaat het om medische kits met daarin medicijnen ter behandeling van veelvoorkomende kinderziektes, zoals luchtweginfecties, diarree en worminfecties. Tien gezondheidscentra kunnen hiermee de komende drie maanden 100.000 mensen helpen.

"We staan klaar om overal in Somalië hulp te bieden. Dat moeten we wel ongehinderd kunnen doen, zodat we elk kind kunnen bereiken," zegt Rozanne Chorlton, directeur van het UNICEF-kantoor voor Somalië.

100.000 ondervoede kinderen behandeld

In Somalië ligt het epicentrum van de humanitaire crisis die zich momenteel in de Hoorn van Afrika afspeelt. Hier zorgen droogte, hoge voedselprijzen en conflicten voor een neerwaartse spriaal die de bevolking hard treft. Vooral kinderen lijden onder de omstandigheden. Tussen januari en maart hebben UNICEF en haar partners in bijna 800 voedingscentra in heel Somalië meer dan 100.000 acuut ondervoede kinderen behandeld.

Voor 460 kinderen kwam de hulp te laat. Gemiddeld overlijden in Somalië 90 kinderen per maand aan de gevolgen van ondervoeding, het merendeel in het zuiden van het land. Het gaat hierbij om kinderen die in voedingscentra zijn geregistreerd. Het is onbekend hoeveel kinderen overlijden voordat ze naar een voedingscentrum worden gebracht.