FNV KIEM

Zijlstra voert grootste deel moties uit

donderdag 14 juli 2011

Staatssecretaris Zijlstra is van plan het merendeel van de aangenomen moties op zijn hoofdlijnenbrief uit te voeren.

Moties
Ten behoeve van opera in de regio Zuid wordt 1 miljoen 'gereserveerd' uit het budget van het Fonds voor Podiumkunsten (motie VVD/PVV). Voor een Friestalig theatergezelschap wordt een budget van maximaal 1,5 miljoen euro bij het fonds gereserveerd (motie CDA/VVD). Beide voorzieningen worden opgenomen in de Basisinfrastructuur. De Symfonische orkesten krijgen de kans om een gezamenlijk plan per verzorgingsgebied in te dienen (Zuid, Oost en regio Rotterdam-Den Haag). Per orkest stelt het Kabinet hiervoor maximaal 500.000 beschikbaar, waarmee er voor de gehele subsidieperiode 2013-2016 12 miljoen gereserveerd wordt uit de middelen voor frictiekosten (motie VVD/CDA).

Naar aanleiding van de motie van Van der Liefde (VVD) is Zijlstra ook bereid om het maximum aantal gesubsideerde plaatsen bij post-academische instellingen van 50 los te laten. Deze motie heeft geen financiële consequenties. Dit geldt ook voor alle moties die aangenomen zijn van de oppositiepartijen.

Zo geeft Zijlstra aan bereid te zijn in overleg te gaan met de bioscoopexploitanten om een grotere bijdrage in bijvoorbeeld het Tuschinsky-fonds te storten en zal de functie van het post-academisch onderwijs betrokken worden bij het overleg over het Kunstvakonderwijs. Ook komt de staatssecretaris voor 1 november 2011 met een brief over hoe de middelen gereserveerd voor frictiekosten verdeeld gaan worden in het geval van onderbesteding. Zie: brief