Syntens

Biopolymeren bieden kansen behuizing na natuurramp

Biologisch afbreekbare materialen oftewel biopolymeren staan al geruime tijd in de belangstelling vooral in de verpakkingsindustrie. De Belangrijke eigenschappen van bioplymeren zijn onder andere de biologische afbreekbaarheid en de vochtabsorptie. Voor een aantal ondernemers was dit het vertrekpunt om na te gaan denken over welke kansen dit biedt voor de bouwsector.

Op 5 juli 2011 kwamen 200 innovatieve ondernemers uit diverse sectoren en vertegenwoordigers van bestuurders en onderwijs uit Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland bijeen. In kleine groepen werd actief nagedacht over onder anderen de innovatieve kansen die de biobased-economy biedt voor Noord Nederland. Uitgangspunt van deze interactieve sessies was het gezamenlijk, ondernemers, bestuurders en onderwijs, nadenken over deze kansen. Innovatiecentrum Syntens initieerde samen met de Provincie Drenthe deze bijzondere aanpak om daarmee het belang van samenwerking voor innovatie tussen deze partijen te laten ervaren. Een twintigtal businesscases vormden de basis voor de sessies, waaronder de uitdagende businesscase; biopolymeren kansen voor de bouw?

Tijdelijke behuizing na natuurramp

Een groep bestaande uit vertegenwoordigers van een architectenbureau, een bouwbedrijf, een houtverwerkingsbedrijf, een bureau voor ruimtelijke ontwikkeling, een kunststoflab, een lector in de Polymeer Technologie een een beleidsmedewerker van de Provincie en een Syntensadviseur, kwamen tot verrassende ideeën. Maar één sprong er bovenuit; modulair bouwen op locatie, met name geschikt voor tijdelijke behuizing na natuurrampen. Dit werd deze dag het nieuwe vertrekpunt voor de groep. Dit betekende automatisch dat biopolymeren moet bijdragen aan het snel bouwen en demonteren van huizen, transportkosten moeten laag zijn en bovenal het moet 'ter plekke' gebouwd kunnen worden.

Mega-Bio-Lego-Blokken

Het idee is simpel, blokken van biopolymeren komen ter plekke uit de machine rollen en zijn te stapelen net als legoblokjes. Een soort van spuitgietmachine kan in een container vervoerd worden naar de plek van de ramp en daar vervolgens op locatie de grote 'legoblokken' produceren. Juist op een locatie waar snel en tijdelijke bebouwing nodig is, is het gebruik van biopolymeren erg aantrekkelijk. Biopolymeren zijn immers biologisch afbreekbaar en makkelijk te versnipperen. Kortom, een uitgelezen materiaal voor snelle en tijdelijke behuizing, bijvoorbeeld in rampgebieden. Om het idee verder uit te werken, komt de groep weer snel bij elkaar. Ook gaan zij actief op zoek naar ondernemers die de keten compleet kunnen maken.

Innovatie in Uitvoering

Innovatie in uitvoering Syntens organiseerde op 5 juli 2011 de bijeenkomst 'Innovatie in Uitvoering' in gevangenisdorp Veenhuizen. Syntens heeft bewust de samenwerking met de Provincie Drenthe opgezocht. Juist om bestuurders en innovatieve mkb ondernemers dichter bij elkaar te brengen. Het is voor ons een uitdaging om deze interactieve werkwijze nog vaker in de praktijk te brengen met bestuurders en/of onderwijs in de regio. Naast bestuurders uit Drenthe, waren ook vertegenwoordigers uit de andere Noordelijke provincies en Flevoland aanwezig. Doel van het initiatief was een eerste aanzet te geven tot een gezamenlijke inventarisatie van de innovatiekansen voor het Noordelijke en Flevolandse mkb. Altijd met als bovenliggende doel, geld verdienen door te innoveren.