Talis


Locatie Metterswane

Betaalbare woningen, hotel, kantoor en retail op locatie Metterswane

Op 13 juli tekenden woningcorporatie Talis en KWP Gebiedsontwikkelaars in het bijzijn van wethouder Hannie Kunst het koopcontract van voormalig kantorencomplex Metterswane. KWP gaat samen met ICE Development op deze locatie onder andere woningen en een hotel bouwen. Talis neemt deel in het project voor vijftig woningen. Dit kan oplopen tot zestig. Ze verhuurt deze in de sociale sector. `We zijn blij dat het plan om ook betaalbare woningen op deze bijzondere plek in de stad te bouwen doorgang vindt,' aldus Walter Hamers, directeur van Talis.

Metterswane is een voormalig gemeentekantoor tegenover het station in Nijmegen. Talis kocht het gebouw in 2006 met het idee er een betaalbaar woningproject van te maken. Door de crisis was dat niet mogelijk zonder commerciële functies in het plan op te nemen. Omdat Talis deze commerciële functies niet wil vervullen, besloot zij in 2010 het gebouw te verkopen. Bij de verkoop bleef Talis nauw betrokken bij de vervolgplannen. Hamers: `Talis maakt zich in Nijmegen en Wijchen hard voor betaalbare woningen voor mensen die een steun in de rug nodig hebben. Met de verkoop van het project en de aankoop van de vijftig woningen zitten we op onze kerntaak: het verhuren van betaalbare woningen. Zo blijft ons oorspronkelijke plan overeind om in het centrum van de stad onze klanten een goede leefomgeving te bieden.'

De gemeente Nijmegen is doorlopend betrokken geweest bij de totstandkoming van de plannen. Samen met hen heeft Talis heel zorgvuldig gekeken hoe het project aan een geschikte partij kon worden overgedragen en onder welke voorwaarden. Met als resultaat het koopcontract met KWP Gebiedsontwikkelaars. Zowel de gemeente als Talis geloven in de plannen die KWP nu heeft liggen.

Woningen en hotel

KWP Gebiedsontwikkelaars, een VolkerWessels onderneming, richt zich op de ontwikkeling van multifunctionele projecten. De organisatie werkt als partner vaak samen met publieke en private partijen om te komen tot geïntegreerde oplossingen voor binnenstedelijke projecten waarin wonen, werken en recreëren samenkomen. Een goed voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van Paleiskwartier in 's-Hertogenbosch waar grenzend aan het station een prachtig stuk binnenstad verrijst.

Barcode Architects uit Rotterdam heeft in de aanloop tot het koopcontract een studie gedaan naar de ontwikkelingsmogelijkheden op de locatie van Metterswane. Het ontwerp gaat uit van een multifunctionele invulling die de komende maanden verder wordt geconcretiseerd. Het grootste deel zal bestaan uit de functies wonen en hotel en dit zal naar behoefte vanuit de markt worden aangevuld met onder meer kantoorruimte, retail en horeca.