Gemeente Den Helder

Den Helder twee dagen thuishaven voor specialisten wijkgericht werken 2011-07-14

Op 24 en 25 november 2011 is Den Helder gastgemeente en organisator van de landelijke `LPB-locatiedagen'. Naar verwachting komen zo'n 350 wijkmanagers van gemeenten en corporaties uit heel Nederland naar Den Helder om ervaringen uit te wisselen en kennis te vergroten. Op het programma staan masterclasses, workshops en locatiebezoeken in de stad. Het centrale thema is `Meer met minder'. Het gaat om de vraag hoe bewoners, bestuurders en andere partners in een gemeente wijken en buurten leefbaar en veilig kunnen maken of houden.

Elk jaar organiseert een Nederlandse gemeente voor professionals een tweedaags congres, waarin kennisuitwisseling centraal staat. De nieuwste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van wijkgericht werken en burgerparticipatie komen dan aan de orde.

Kennis en ervaring uitwisselen
Wethouder wijkgericht werken Pia Bruin: "We zijn er buitengewoon trots op dat we zoveel mensen die actief zijn in het wijkgericht werken in onze stad mogen ontvangen. We zijn heel benieuwd hoe deze specialisten tegen onze stad aan kijken en wat zij vinden van onze manier van werken. Vanuit professioneel opzicht vind ik de LPB-locatiedagen een buitengewoon belangrijk evenement. Als overheid zijn we allang niet meer die allesbepalende partij. De kracht zit'm in de wijken zelf. Bewoners, vrijwilligers, hulpverleners, onderwijzend personeel, ambtenaren hebben vaak een schat aan ideeën en ervaringen. De truc is hoe je dat bij elkaar brengt en er een fantastische buurt, wijk, dorp of stad van maakt waar mensen op zitten te wachten. De LPB dagen helpen om die kennis en ervaring uit te wisselen met als doel natuurlijk je eigen gemeente te verrijken. Alle wethouders van Den Helder zijn aanwezig bij een of meerdere programma-onderdelen en burgemeester Schuiling treedt op als gastheer. Uiteraard danken we ook de vele organisaties in Den Helder die mee werken aan dit evenement.

Masterclasses en workshops
Het programma van de twee dagen is heel divers. Aad van Nes, ex directeur van de Rotterdamse reinigingsbedrijf Roteb, vertelt hoe hij meer met minder bereikte door langdurig werklozen te activeren. Ad van Alphen van de gemeente Leeuwarden laat zien hoe ver Leeuwarden is met de gedachte één gezin één plan. Een werkwijze die in Nieuw Den Helder geïntroduceerd wordt. Doel ervan is om probleemgezinnen effectief met een plan te helpen. Voorkomen moet worden dat talloze hulpverleningsinstanties met even zoveel plannen bij gezinnen over de vloer komen. De consequenties van sociale media voor het werk in de wijken komen aan bod. Sociale media gaan ons leven steeds meer veranderen. Hoe moeten we daar rekening mee houden?

De stad in
De 350 deelnemers kunnen kiezen uit 16 wandelroutes in de stad. Elke route heeft een eigen programma. Zo kan de Stelling beklommen worden, is er een bezoek aan Willemsoord en de gasten doorkruisen het havengebied. De problematiek van bloemkoolwijken bijvoorbeeld in Julianadorp komen aan bod. Er wordt gesproken over invulling van een speelwijk en nagedacht over zelfstandig buurtbeheer. En wie van fastfood-for-thought houdt doet mee aan de snelkooksessie voor een leefbaarder stadshart. Het recept: de Eindhovense methodiek `de 24 uur van'.

Hoogtepunt
Willem Stam voorzitter van het LPB: Het bestaansrecht van het LPB, het Landelijk Platform Buurtwerk, is kennisuitwisseling. Dat gebeurt digitaal, via internet noem maar op. Maar eens in het jaar ontmoeten we elkaar persoonlijk tijdens de LPB-dagen. We merken dat de belangstelling voor en de successen van de buurtgerichte aanpak groeit. Ook dit jaar weer verwachten we een hoge opkomst. De eerste 50 mensen hebben zich al aangediend. Aan het programma kan het niet liggen. Complimenten alvast voor de organisatie.