Inspectie Verkeer en Waterstaat


IVW en Hoogvliet Super sluiten convenant

Nieuwsbericht | 14-07-2011

De Inspectie Verkeer en Waterstaat en Hoogvliet Super bv hebben een convenant afgesloten. Beide partijen hebben afspraken gemaakt over het verbeteren van de naleving van de wet- en regelgeving en het verminderen van de toezichtlast. Hoogvliet is de eerste verlader die met de IVW een convenant sluit.

Met dit convenant spreekt de inspectie met de supermarktketen af dat het bedrijf niet alleen verantwoordelijkheid neemt voor naleving voor het eigen vervoer, maar ook bij de inzet van andere vervoerders. Daarom hebben de IVW en Hoogvliet afgesproken dat het bedrijf vanaf 2013 alleen nog vervoersopdrachten verstrekt aan ondernemingen die kunnen aantonen dat wet- en regelgeving systematisch wordt nageleefd. Dit kan bijvoorbeeld door het hebben van een goed werkend intern beheersingssysteem dat deel uitmaakt van een kwaliteitsmanagmentsysteem of door zelf een handhavingsconvenant met de inspectie te hebben.

Om voor een convenant in aanmerking te komen moet een bedrijf voldoen aan verschillende criteria. Zo moeten de beheersmaatregelen voor veiligheid, kwaliteit en interne controle goed zijn. Verder moet de vervoersregeling goed worden nageleefd en moet het bedrijf de wil hebben om zich te verbeteren. Goede resultaten bij eerdere inspecties zijn een voorwaarde. De meerwaarde van een convenant voor bedrijven is dat de inspectiediensten expliciet vertrouwen tonen in deze bedrijven en tegelijkertijd de toezichtrelatie serieus nemen met wederzijdse afspraken.