Rijksoverheid


14 juli 2011

Beantwoording Kamervragen van de leden Gerbrands en Graus (PVV) met betrekking tot in beslag genomen dieren die doorverkocht worde

Geachte Voorzitter, Hierbij ontvangt u de antwoorden op de Kamervragen van de leden Gerbrands en Graus (beiden PVV) over In beslaggenomen dieren die doorverkocht worden als voer (d.d. 17 juni 2011, 2011Z13156). 1 Bent u bekend met het artikel "Overheid verkocht konijnen als slangenvoer"? 1) Ja, ik ben van deze berichtgeving op de hoogte. 2 Klopt de berichtgeving dat in beslag genomen mishandelde dieren door Dienst Regelingen (DR) met enige regelmaat worden doorverkocht aan handelaren die deze dieren als voer voor onder andere slangen gebruiken? Zo ja, Deelt u de mening dat DR bovengenoemde dieren dient op te vangen, te verzorgen en te herplaatsen in plaats van hulpbehoevende dieren als voer te verhandelen? 3 Bent u bereid deze handelpraktijken per direct stop te zetten en het door DR onterecht verkregen geld over te maken aan Stichting Knaagdierenopvang Het Knagertje te Den Haag, welke datgene doet wat de overheid al jaren verzaakt? In beslag genomen dieren worden ondergebracht bi j opslaghouders waarmee door de overheid een overeenkomst is gesloten. Bij deze opslaghouders krijgen de dieren alle zorg die zij nodig hebben. Dieren worden zo zorgvuldig mogelijk herplaatst.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van handelaren, particulieren en asielen. Gezelschapsdieren worden geplaatst bij een particulier of asiel. Bij grote groepen gezelschapsdieren wordt in eerste instantie gekeken of de dieren kunnen worden geplaatst bij particulieren of asielen. Indien dit niet mogelijk is worden dieren verkocht aan een handelaar. Een handelaar besluit zelf aan wie hij het dier doorverkoopt. De meeste konijnen in genoemd artikel zijn verkocht aan een handelaar die zowel dieren bij dierenwinkels heeft geplaatst als dieren naar de slacht heeft gebracht. Een aantal konijnen is geplaatst via een dierenbeschermingsorganisatie. Voor in beslag genomen dieren betekent dit dat per geval bekeken wordt wat de beste optie van plaatsing is. Dit houdt in dat er in de eerste plaats bij plaatsing zoveel mogelijk naar het welzijn van het dier gekeken wordt. Daarnaast wordt het kostenaspect in de gaten gehouden. Het geld dat de konijnen hebben opgebracht bij verkoop is bedoeld ter compe nsatie van de kosten die de overheid heeft gemaakt voor het opvangen en verzorgen van de dieren. In dit kader is de motie Ouwehand 28973 nr. 72 aangenomen die de regering verzoekt verbetervoorstellen te doen voor de opslag van in beslag genomen dieren en uitspreekt dat in beslag genomen dieren nooit terug de handel in mogen gaan als (slangen)voer. Over de uitvoering van deze motie wordt uw Kamer nader geïnformeerd.

dr. Henk Bleker
Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie