Belgische Federale Overheid

Afrika

België voert noodhulp op voor humanitaire crisis in Hoorn van Afrika

Datum: 13 juli 2011

In de Hoorn van Afrika woedt momenteel een grote humanitaire crisis. Extreme droogte en hoge voedselprijzen doen miljoenen mensen in vooral Somalië en Ethiopië op de vlucht slaan. Maar liefst 10 miljoen mensen hebben dringend nood aan voedselhulp. België trekt meteen 4 miljoen euro extra noodhulp uit voor het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Landbouw en Voedselorganisatie (FAO).

Door de droogte en de stijgende voedsel- en brandstofprijzen is het aantal mensen dat lijdt onder het gebrek aan voedsel onrustwekkend gestegen. De graanprijs is in het oosten van Kenia met 60% gestegen, in het oosten van Ethiopië met 120% en in het zuiden van Somalië met 240%. Het aantal zieke kinderen groeit elke dag sterk aan, vooral in het zuiden van Somalië. Daar lijdt één kind op vier aan acute ondervoeding.

"Op dit moment kunnen meer dan 10 miljoen mensen in de door droogte getroffen zones in Ethiopië, Kenia, Somalië en Djibouti niet meer aan hun basisbehoeften voldoen. Hun overleven hangt volledig af van massale noodhulp", zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel. "Aangezien de humanitaire toestand een kritiek punt heeft bereikt, is een opvoering van onze humanitaire hulp dringend en noodzakelijk."

De Belgische ontwikkelingssamenwerking kent drie miljoen euro toe aan het WFP: 1 miljoen in Kenia, 1 miljoen in Ethiopië en 1 miljoen in Somalië. Tevens wordt één miljoen euro toegekend aan de FAO voor haar regionaal programma in de Hoorn van Afrika.

Het Wereldvoedselprogramma wil voedselhulp leveren in de Hoorn van Afrika om meer dan 6 miljoen mensen te voeden, onder meer in Somalië, Ethiopië en Kenia. De FAO steunt de lokale bevolking door samen met ngo's en VN-agentschappen de interventieacties te coördineren.