Belgische Federale Overheid


* Cultuur

* Drie grote Europese prijzen voor cultureel erfgoed toegekend aan Belgische projecten

Drie grote Europese prijzen voor cultureel erfgoed toegekend aan Belgische projecten

Datum: 14 juli 2011
Villa Empain (c) OPT- J.P REMY

De EU-prijs voor cultureel erfgoed / Europa Nostra-prijs wil waardevolle knowhow om erfgoed in stand te houden bevorderen en grensoverschrijdende uitwisselingen in dit domein stimuleren. Met Het Voorbeeld aan de Macht ondersteunt de prijs restauratie-inspanningen en nieuwe realisaties van hoge kwaliteit in Europa nog meer. De prijzen worden gezamenlijk uitgereikt door Europa Nostra, de pan-Europese federatie voor het erfgoed (platform dat zo'n 250 ngo's vertegenwoordigt die actief zijn om ons erfgoed in stand te houden) en door de Europese Commissie in het kader van haar culturele programma.

De prijsuitreiking op 10 juni vond plaats in het Amsterdamse Concertgebouw in aanwezigheid van mevrouw Androulla Vassiliou, de Europese commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugd en van Plácido Domingo, de wereldberoemde tenor en voorzitter van Europa Nostra. Uit een honderdveertigtal projecten verdeeld over eenendertig landen koos Europa Nostra zevenentwintig laureaten. Zes van deze zevenentwintig laureaten ontvingen een grote prijs die de opmerkelijkste erfgoedrealisaties beloont. De eindbeslissing was in handen van een jury waarin onafhankelijke experts uit heel Europa zitting hebben.

België schitterde tijdens de ceremonie: onder de zevenentwintig laureaten waren er vijf Belgische projecten, waarvan er drie een grote prijs in de wacht sleepten. Het gaat om `s Hertogenmolens in Aarschot, het Centraal Station in Antwerpen en Villa Empain in Brussel.

's Hertogenmolens in Aarschot

's Hertogenmolens (letterlijk "de molens van de hertog") in Aarschot is een opmerkelijk watermolencomplex in Vlaamse stijl. Het complex is opgetrokken in 1505 door Guillaume de Cro, heer van Aarschot en een van de machtigste edelen ten tijde van het Bourgondische rijk. Met zijn regelmatige punttrapgevels en zadeldaken van natuurleisteen is dit gedurfde gebouw uniek in West-Europa omdat het zich op de kunstmatige aftakking van de Demer bevindt en zijn eigen sluisstructuur heeft.

Na acht jaar minutieuze voorbereiding in samenwerking met privépartners en de Vlaamse autoriteiten slaagde de stad Aarschot erin om een belangrijke industriële erfenis te laten herleven in de vorm van een economisch rendabel brasserie-hotel, waarbij de historische en culturele facetten van het monument gerespecteerd werden.

Het Centraal Station in Antwerpen

Langer dan twee eeuwen fungeerde het Centraal Station in Antwerpen als "spoorwegkathedraal". De Europa Nostra-prijs bekroont dit uitzonderlijk geslaagde transformatieproject waarbij een eindstation met typisch 19e-eeuwse spoorwegarchitectuur omgevormd werd tot een tussenstation - een echte noodzaak in de 21e eeuw - en dit majestueuze station tegelijk zijn luister van weleer terugkreeg. De jury apprecieerde de uitstekende kwaliteit van het project op alle niveaus: van de opmerkelijke conservatie van het stationsgebouw en zijn immense glaspartij tot de herinrichting van de sporen op drie tunnelniveaus. Hier kun je spreken van symbiose tussen modern en traditioneel. Tussen het station en het omringende stadslandschap bestaat een vruchtbare interactie die aantoont hoe geslaagd de keuze is om de bestaande elementen van het station te bewaren.

De werken onder leiding van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen om een tunnel van 3,8 km te boren onder het bestaande station - zonder verkeersonderbreking - namen elf jaar in beslag, maar nu kan de TGV tussen Brussel en Amsterdam rijden.

Villa Empain in Brussel

In 2006 kocht de Boghossian-stichting de Villa Empain, een meesterwerk van ons art-deco-erfgoed, om er haar internationale zetel onder te brengen en er een kunstcentrum en centrum voor dialoog tussen oosterse en westerse culturen van te maken. Deze opmerkelijke woning, gebouwd tussen 1931 en 1934 voor baron Louis Empain, was volkomen vervallen en had een zorgvuldige restauratie nodig. De conservatiewerkzaamheden vonden plaats van 2008 tot 2010 in samenwerking met de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen van het Brusselse Gewest, Belgische en buitenlandse architecten en vaklui en een groot aantal privépartners. Villa Empain opende haar deuren voor het publiek in 2010 en verwelkomt tegenwoordig tal van culturele, artistieke en pedagogische activiteiten.

De jury waardeerde de voorbeeldige kwaliteit van de restauratiewerkzaamheden in dit art-decosymbool ten zeerste, zowel wat het technische niveau als de materiaalkeuze betreft. Bovendien kreeg het gebouw een nieuwe bestemming als zetel van een stichting die kennis wil overbrengen en die de oosterse en westerse culturen met elkaar wil verzoenen. Dat verleent de restauratie nog een extra waardevol facet.

www.europanostra.org Externe link

Antwerp station (c) Shutterstock
Antwerp Central Station

Externe link