Nieuw-Vlaamse Alliantie


» Besluit Privacycommissie geeft probleemhuurders vrij spel

Besluit Privacycommissie geeft probleemhuurders vrij spel

klok 14 juli 2011

Elke vorm van informatie-uitwisseling over kandidaat-huurders die te maken heeft met gevoelige materie als huurachterstallen, contractbreuk of gerechtelijke geschillen is strikt verboden. Het besluit dat de Privacycommissie op 18 mei jongstleden velde, heeft volgens Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) verstrekkende gevolgen voor de werking van sociale huisvestingsmaatschappijen.

Sociale huisvesters mogen zich niet informeren over het profiel van kandidaat-huurders. Ook niet als er sterke vermoedens bestaan dat de kandidaten bij andere maatschappijen aan de deur werden gezet. In het antwoord op de vraag van Marc Hendrickx erkent Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) dat het binnen de wettelijke context moeilijk is een evenwicht te vinden tussen het grondrecht op wonen en het recht op privacy enerzijds en de door het Vlaams parlementslid aangehaalde problematiek anderzijds.

Dat de minister het advies van de Privacycommissie zal volgen, is volgens Marc Hendrickx een slechte zaak. "De spreekwoordelijke 'familie Flodder', probleemhuurders die sociaal wonen in een slecht daglicht stellen, worden overbeschermd. Ze kunnen hun sociale woning ongestraft laten verloederen, weigeren de huur te betalen en de sfeer in de wijk verzieken. Als de huisvestingsmaatschappij hen na een lange procedureslag toch uitgezet krijgt, herbeginnen ze probleemloos bij een naburige sociale huisvestingsmaatschappij. Door het verscherpte toezicht op hun privacy mag de oude woonmaatschappij andere maatschappijen op geen enkele manier waarschuwen. Zelfs preventieve begeleidingsmaatregelen worden zo onmogelijk."

De Privacycommissie - officieel Commissie voor Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer (CBPL) - meent dat het advies nodig is om te voorkomen dat bepaalde mensen preventief worden uitgesloten door de sociale huisvesters. De commissie baseert het recente besluit op artikel 22 van de Grondwet en artikel 8 van het Europees Mensenrechtenverdrag. Het ziet er echter naar uit dat het beschermende besluit een averechts effect kan hebben. Als sociale huisvesters niet kunnen beschikken over objectieve criteria om kandidaat-huurders te screenen, bestaat volgens Marc Hendrickx het risico dat ze 'risicogevallen' zullen proberen weren door de regels voor iedereen te verstrengen.

Marc Hendrickx is van plan dit thema verder aan te kaarten en zoekt in het kader van de evaluatie van het Kaderbesluit Sociale Huur een oplossing voor deze problematiek. Auteur(s): Marc Hendrickx, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien.bruyland@vlaamsparlement.be