Belgische Federale Overheid


Minder ziekenhuisopnames door meer vaccinaties tegen seizoensgriep voor chronisch zieken

Datum: 14 juli 2011

Seizoensgriep komt meestal elke winter voor. Deze griep verschilt van de zogenaamde grieppandemieën, zoals de H1N1 griep in 2009, die meer sporadisch zijn. Slechts 20 % van de chronisch zieken jonger dan 65 jaar wordt vandaag gevaccineerd tegen seizoensgriep. De meest efficiënte manier om het aantal ziekenhuisopnames door deze soort griep te verminderen, is deze bevolkingsgroep meer vaccineren.

Mensen van 75 jaar en ouder worden in ons land wél goed gevaccineerd (meer dan 70 %). Deze praktijk wordt best behouden of indien mogelijk zelfs nog verhoogd. Het is evenwel niet duidelijk of dit het aantal sterfgevallen bij deze mensen zal verminderen, o.a. omdat hun huidige vaccinatieniveau al zeer hoog is. Dit stelde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) vast in zijn meest recente studie.

Bepaalde bevolkingsgroepen krijgen voorrang bij vaccinatie

Het aantal griepvaccins is beperkt. Daarom krijgen mensen met een hoger risico op complicaties en overlijden prioriteit bij griepvaccinatie: 65-plussers, personen in instellingen en chronisch zieken. Andere groepen voor wie vaccinatie wordt aanbevolen en terugbetaald, zijn zorgverleners, zwangere vrouwen, mensen tussen 50 en 65 jaar en pluimvee-en varkenskwekers en hun familieleden. De interministeriële conferentie over gezondheid vroeg het KCE deze voorrangsregeling te bekijken om zo het gebruik van de beschikbare vaccins te optimaliseren.

De onderzoekers werkten een aantal hypothesen uit. De bevolkingsgroep die voorrang zou moeten krijgen, verschilt in functie van wat de beleidsmakers willen bereiken:

* Verminderen van het globaal aantal griepgevallen: vooral vaccineren van volwassenen jonger dan 65 jaar

* Verminderen van aantal ziekenhuisopnames: vooral vaccineren van chronisch zieken

In een volgend deel van de studie zal het KCE de kosten-baten verhouding van de vaccins, de onrechtstreekse effecten en de invloed van andere soorten griepvaccins onderzoeken.

Meer informatie in het officiële persbericht over het rapport 'Vaccinatie tegen seizoensinfluenza: prioritaire doelgroepen - Deel I' op de website van het KCE. Externe link

Raadpleeg het rapport 'Vaccinatie tegen seizoensinfluenza: prioritaire doelgroepen - Deel I' op de website van het KCE. Externe link Zie het origineel