GAIA


___________________

Persbericht

GAIA roept Schilde op om circussen met wilde dieren te weren Wetsovertredingen vastgesteld in onveilig circus Belly Wien : ontsnapte olifanten en tijgers gedragen zich gestoord uit frustratie en verveling

Brussel, 14 juli 2011. De dierenrechtenorganisatie GAIA roept burgemeester Yolande Avondroodt van Schilde op om circussen met wilde dieren te bannen, net zoals Antwerpen, Gent, Hasselt en 130 andere steden en gemeenten. Omwille van het dierenwelzijn en de veiligheid die niet gegarandeerd is. Waarnemers van GAIA bezochten gisteren het circus Belly Wien in Schilde, waar twee circusolifanten en kamelen ontsnapten. GAIA stelde er overtredingen vast op het "Koninklijk besluit van 2 september 2005 betreffende het welzijn van dieren gebruikt voor circussen en rondreizende tentoonstellingen". De olifanten en tijgers vertoonden ernstig gestoord gedrag.

Wetsovertredingen
Het circus houdt slechts 1 giraf, terwijl de wet oplegt dat giraffen met twee tot zes moeten gehouden worden. De tijgers hebben geen wettelijk verplicht waterbassin noch omgevingsverrijking (een boomstronk of krabmateriaal). Bezoekers kunnen de olifanten aanraken, terwijl direct contact met wilde dieren verboden is. Er is ook geen waarschuwingsbord (met melding `gevaarlijke dieren') voor de bezoekers bij het verblijf van de tijgers, makaken, olifanten, giraf. De lama's hebben geen zandbak. De kamelen hebben ook geen wettelijk verplicht binnenverblijf dat aan de normen voldoet.

Abnormaal, gestoord gedrag
De olifanten vertoonden ernstig abnormaal of stereotiep gedrag (voortdurend wiegen), wat wijst op slecht dierenwelzijn*. Bekijk het filmpje dat de GAIA-waarnemers gisteren maakten van een van de olifanten: http://vimeo.com/26416759. De tijgers liepen voortdurend rondjes in hun kooi.

Laat geen circussen met wilde dieren meer toe
« Het is onaanvaardbaar dat wilde dieren ontsnappen uit een circus. Bovendien overtreedt Belly Wien de wet en gedragen de olifanten en circussen zich abnormaal en gestoord. Voor GAIA genoeg om er bij burgemeester Yolande Avontroodt op aan te dringen circussen met wilde dieren te bannen » aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, die hierover een onderhoud wenst met de burgemeester.

Publiek evenement
Het argument dat het circus zich op privéterrein bevindt, en de gemeente niet zou kunnen optreden, gaat niet op, zegt GAIA. Aangezien er publiek wordt toegelaten, wordt het circus een publiek evenement. Sowieso moet het aan alle wettelijke normen voldoen.

Verbod
Circus Belly Wien is afkomstig uit Oostenrijk, waar circussen met wilde dieren verboden zijn.


*Doelloze, telkens herhaalde bewegingen zoals wiegen bij olifanten