Provincie Noord-Holland

Nieuwe aanpak verontreinigd grondwater in het Gooi

14 juli 2011 -

Als eersten in Nederland hebben de zeven gemeenten in het Gooi, de provincie Noord-Holland, de waterleidingbedrijven Vitens en PWN, het HHRS Amstel, Gooi en Vecht en het Rijk een overeenkomst voor de gezamenlijke aanpak van het verontreinigd grondwater gesloten.

Het grondwater in het Gooi is sterk verontreinigd door industriële activiteiten in het verleden. Door samen te werken kan er focus worden aangebracht in het beheren en zo nodig saneren van het grondwater. Bescherming van natuurgebieden en gebieden voor waterwinning staat daarbij voorop. Ook komt er meer ruimte voor de combinatie van ruimtelijke ontwikkeling en sanering.
Overeenkomst voor een gezamenlijke aanpak. Overeenkomst voor een gezamenlijke aanpak.

Dit convenant biedt eigenaren van verontreinigde locaties de mogelijkheid om vrijwillig deel te nemen aan deze gezamenlijke aanpak van het gebiedsgericht beheer in het Gooi. Voor eigenaren betekent dit dat zij alleen de bron in de bodem moeten saneren en dat zij de resterende grondwatervervuiling kunnen afkopen naar de overheid. Hierdoor is de eigenaar veel voordeliger uit en is die gevrijwaard van het saneren en/of monitoren van het verontreinigde grondwater.

Inmiddels zijn drie locaties afgekocht: de Gasfabriek in Bussum, de Amsterdamse Straatweg en de Energieweg in Naarden. Daarnaast zijn er gesprekken gaande over zes andere locaties.

---