Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Wethouder Maarten Offinga opent uniek vuilwatersysteem voor watersporters in Sneek

starthandeling YOSS

Donderdagmiddag 14 juli heeft Wethouder Maarten Offinga het eerste individuele innamesysteem voor vuil water in Fryslân in gebruik genomen. In de haven van de Houkesloot in Sneek heeft elke aanlegplek een eigen innamestation gekregen.

Dat maakt het voor booteigenaren makkelijker om hun vuilwatertank te legen. De boot kan nu gewoon blijven liggen op de aanlegplek. Het systeem draagt daar mee bij aan de verbetering van de waterkwaliteit in Sneek en omstreken.

Wethouder Offinga: "Samen met de watersporters in de haven van de Houkesloot kunnen we bijdragen aan de verbetering van de waterkwaliteit. Voorheen moesten de passanten hun afvalwater lozen bij een centrale inzamelplaats, vanaf nu kunnen ze hun afvalwater kwijt bij de eigen aanlegplaats". Er zijn 30 afnamepunten in de steigers aangebracht, die onder vacuüm het afvalwater via leidingen onder de steigers afvoeren naar het gemeenteriool. Het systeem is een gebruiksvriendelijk en hygiënisch systeem voor de watersporter.

Het college van burgemeester en wethouders heeft GMB uit Opheusden de opdracht gegeven om het vuilwatersysteem (YOSS) aan te leggen. De totale kosten voor het vuilwatersysteem bedragen ongeveer EUR 70.000. Vanuit Plattelânsprojekten van de provincie is 40% bijgedragen in de kosten. Wetterskip Fryslân heeft een bedrag van EUR 10.000 gefinancierd. Naast Sneek komt er ook in Heeg een individueel innamesysteem voor vuil water.

Campagne `Stop lozing afvalwater, lekker fri(e)s' Dinsdag 19 juli gaat in Dokkum de campagne `Stop lozing afvalwater, lekker fri(e)s', van start. Twee weken lang varen medewerkers van Wetterskip Fryslân, Het Friese Merenproject, Recreatieschap de Marrekrite en Watersportverbond regio Fryslân door de provincie om het gebruik van vuil watersystemen te promoten. Bovendien vragen zij aandacht voor het verbod op het lozen van vuilwater. Hierbij wordt aan booteigenaren een kaart uitgedeeld met daarop alle vuilwaterpunten in Fryslân. Meer informatie over deze campagne vindt u op de website: www.friesemeren.nl. (opent in nieuw venster)