Woningcorporatie Ymere

Oud-Hollandse gezelligheid tijdens opleverfeest De Heiligenhuisjes in Haarlem

14-7-2011

De renovatie van De Heiligenhuisjes is nog niet helemaal klaar, maar afgelopen woensdagmiddag 13 juli was alvast het opleverfeest.

De renovatie van De Heiligenhuisjes is nog niet helemaal klaar, maar afgelopen woensdagmiddag 13 juli was alvast het opleverfeest. Dit om de bewoners en alle andere betrokkenen te bedanken voor hun medewerking en hun geduld. Ondanks het typisch Nederlandse miezerige weer is het feestje goed bezocht en iedereen was heel enthousiast.

Monumentale status
Nadat in 2009 De Heiligenhuisjes de monumentale status kregen is besloten de woningen duurzaam op te knappen. Aan alle 61 woningen is in bewoonde staat onderhoud verricht. Dit onderhoud bestond onder andere uit het vervangen van alle kozijnen, het plaatsen van isolatieglas en het reinigen en voegen van de gevels. Ook zijn de vloeren en daken in de woningen geïsoleerd. De werkzaamheden zijn allemaal uitgevoerd in nauw overleg met de opgerichte klankbordgroep.

Jaren 30
Nu het eind van de werkzaamheden in zicht komt, was het tijd om dit vieren. Omdat de woningen begin jaren 30 gebouwd zijn is een Oud-Hollands tintje meegegeven aan het feest. Zo stond er een poffertjeskraam, gingen er schalen rond met typisch Nederlandse hapjes zoals Hollandse Nieuwe en werden er oude hits gedraaid door Radio Barkas.

Een beetje verliefd
De middag begon met een interviewgesprek tussen regiodirecteur Gerrie Blok en wethouder Jan Nieuwenburg over de renovatie van De Heiligenhuisjes. Gerrie Blok: Het uitgangspunt was om de kwaliteit van dit unieke monument te behouden. Als Ymere hebben we er voor gekozen om hoogwaardig te renoveren en zijn we zelfs proactief aan de slag gegaan door bijvoorbeeld Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit te vragen of we ook de dakpannen mee konden nemen. Jan Nieuwenburg: Het meest bijzonder aan de woningen zijn de heiligenbeeldjes. De woningen worden niet voor niets De Heiligenhuisjes genoemd. De beeldjes komen nu weer helemaal tot hun recht aan de opgeknapte gevels. Geen enkele andere straat in Nederland heeft iets vergelijkbaars. Bewoonster Marianne den Hartogh, één van de leden van de klankbordgroep, sprak namens de bewoners en gaf aan dat ze zo blij waren met het werk van werklieden en dat menig vrouwelijk bewoonster een beetje verliefd was geworden op de hulpvaardige mannen.

Geslaagd feest
Het officiële gedeelte werd afgesloten met het opnieuw bevestigen van het monumentschildje door Jan Nieuwenburg op het hoekhuis. Daarna kwam Radio Barkas de straat ingereden die dansmuziek draaide uit vroegere tijden. Bewoners konden ook allemaal nog een gevulde plantenbak ophalen die cadeau werd gedaan door Ymere en de Gemeente. De genodigden bleven nog lang napraten en genoten van de muziek, de drankjes en de hapjes. Het was een geslaagd feest.