KNHS

Nederlands vierspanteam pakt de leiding in Aken 14 juli 2011
IJsbrand Chardon CHIO Aken 2011 dressuur donderdag

AKEN (KNHS) Het Nederlandse vierspanteam gaat na het eerste onderdeel aan de leiding in de landenwedstrijd van het CHIO Aken. Vandaag stond de dressuurproef voor het landenklassement op het programma, waarin IJsbrand Chardon (Den Hoorn) derde werd. Theo Timmerman (Putten) eindigde op de zesde plaats, terwijl Koos de Ronde (Zwartewaal) met de 22ste plaats het wegstreepresultaat liet noteren. De dressuur werd gewonnen door de Amerikaan Chester Weber.

Waar het op woensdag in de dressuur ging om het individuele klassement, streden de 25 internationale top vierspanrijders vandaag om de klassering in het landenklassement. Voor individuele deelnemers als Chester Weber en Boyd Exell was deelname aan deze dressuurproef verplicht.
Theo Timmerman liet een sterke verbetering zien ten opzichte van zijn dressuurproef op woensdag. Voorpaard Mister liep weer in het gareel en Timmerman zette een zeer nette proef neer: Ik ben goed tevreden, ik heb er uitgehaald wat er momenteel in zit. Er blijven altijd verbeterpunten over, maar we zijn op de goede weg.

Ijsbrand Chardon reed evenals gisteren een sterke proef waarbij het nieuwe linkervoorpaard Darco de show stal: Het span liep rustiger dan gisteren en het uitstrekken kon niet beter. Ik ben heel blij met dit resultaat, zeker gezien het feit dat dit vierspan pas een aantal dagen samenloopt.

Bondscoach Harry de Ruyter (Kessel, Lb.) was goed te spreken over de dressuurproeven van Chardon en Timmerman: IJsbrand had wat mij betreft tweede mogen worden achter Weber, dat had hij echt verdiend. Ook Theo had meer punten mogen krijgen, maar we staan er met deze twee resultaten als landenteam goed voor. We hebben een goede uitgangspositie voor de marathon zaterdag.

Op vrijdag wordt de vaardigheid voor het individuele klassement verreden. De marathon op zaterdag telt voor zowel het individuele-als het landenklassement. Na de marathon wordt het individuele eindklassement opgemaakt. In de vaardigheidsproef op zondag wordt de landenwedstrijd beslist.

Uitslag landenwedstrijd dressuur CAIO Aken 2011:
1. Chester Weber (Usa) 34,69

2. Boyd Exell (Aus) 37,12

3. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 38,91

4. Christoph Sandmann (Ger) 43,65

5. Zoltan Lazar (Hun) 45,18

6. Theo Timmerman (Putten) 45,82
22. Koos de Ronde (Zwartewaal) 59,52

Stand landenklassement na dressuur:

1. Nederland 84,73

2. Duitsland 92,16

3. Zwitserland 94,85

Programma vierspannen CHIO Aken 2011:
Vrijdag 15 juli:
09.00 uur: Vaardigheidsproef met barrage (telt mee voor het individuele klassement)
13.00 uur: Jump & Drive (in het hoofdstadion)
Zaterdag 16 juli:
14.30 uur: Marathon (laatste onderdeel individueel klassement, tweede onderdeel landenklassement)
Zondag 17 juli:
10.00 uur: Vaardigheidsproef met barrage (laatste onderdeel landenklassement)

Cindy Timmer
In opdracht van de KNHS

Foto IJsbrand Chardon: Rinaldo de Craen