European Union




12679/11

PRESSE 232

Verklaring van de EU en haar lidstaten over de onafhankelijkheid van de Republiek Zuid-Sudan, 9 juli 2011

De Europese Unie (EU) en haar lidstaten wensen de bevolking van Zuid-Sudan van harte geluk met haar onafhankelijkheid.

De EU heeft zich steeds ingezet voor de uitvoering van het alomvattend vredesakkoord van 2005, dat geleid heeft tot het referendum over zelfbeschikking voor Zuid-Sudan. Het referendum is op vreedzame en geloofwaardige wijze verlopen, en de uitslag vormde inderdaad de afspiegeling van de democratisch tot uitdrukking gebrachte wil van de bevolking van Zuid-Sudan. Op deze historische dag verwelkomen de EU en haar lidstaten de Republiek Zuid-Sudan als nieuwe, onafhankelijke staat.

De jongste staat ter wereld zal internationale steun behoeven om een veilig, vreedzaam en welvarend land te worden dat in staat is te voldoen aan de behoeften en verwachtingen van zijn bevolking. De EU en haar lidstaten hebben het ontstaan van Zuid-Sudan sedert 2005 actief gesteund, en zien uit naar de verdere ontwikkeling van hechte, langdurige partnerschapsbetrekkingen met de Republiek Zuid-Sudan en haar bevolking.

De EU en haar lidstaten zullen voortgaan met het verlenen van steun voor een vreedzame overgang in Zuid-Sudan. Nu de Republiek Zuid-Sudan het levenslicht aanschouwt, spreken wij de hoop uit dat de leiders van het land de unieke kansen die zich voor hen openen ten volle zullen benutten. De EU en haar lidstaten moedigen de leiders van Zuid-Sudan aan pluralisme en diversiteit te omhelzen en de grondslagen te leggen voor een democratische, rechtvaardige en inclusieve maatschappij, die stoelt op de rechtsstaat en eerbiediging van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden.

De EU prijst de regering van Sudan, die besloten heeft de nieuwe Republiek Zuid-Sudan met onmiddellijke ingang te erkennen.

De EU en haar lidstaten maken van deze gelegenheid gebruik om opnieuw hun steun uit te spreken voor de ontwikkeling van vreedzame betrekkingen van goed nabuurschap tussen Sudan en Zuid-Sudan. De EU prijst de VN, de AU en de IGAD wegens hun steun voor het vredesproces in Sudan. De EU is gaarne bereid haar rol te spelen bij het leggen van de grondslagen voor de ontwikkeling van twee levensvatbare staten en voor de cruciale regelingen voor de periode na de totstandkoming van het alomvattend vredesakkoord waarop de noord-zuidbetrekkingen op de lange termijn zullen stoelen.