Gemeente Halderberge


Andere invulling MFA Bosschenhoofd

De multifunctionele accommodatie (MFA) in het centrum van Bosschenhoofd zal op een andere manier worden ingevuld. Bernardus Wonen en de gemeente Halderberge hebben besloten de dorpshuisfunctie te realiseren door optimaal gebruik te maken van de ruimten in de nieuwe school, de sportzaal en de geplande nieuwbouw van de volgende fase. Met het alternatieve plan investeren Bernardus Wonen en de gemeente Halderberge in een modern uitgeruste accommodatie die voorziet in de behoefte, zonder dat er onnodige en onverantwoorde financiële risico's genomen worden.

Bernardus Wonen en de gemeente Halderberge zijn al lange tijd bezig met de invulling van de MFA. Na zorgvuldige afweging hebben zij geconstateerd dat het originele plan niet haalbaar is, omdat er minder behoefte is aan ruimte dan eerder werd aangenomen. De verwachting is dat deze behoefte in de toekomst niet zal toenemen. Stichting Dorpshuizen, exploitant van het huidige dorpshuis, kan het standpunt van Bernardus Wonen en de gemeente Halderberge, dat zij onverantwoorde risico's willen vermijden billijken en respecteert het genomen besluit. Onduidelijk is welke toekomstige rol er voor de stichting is weggelegd. De gesprekken hieromtrent zijn nog gaande.

Het eerste deel van de MFA, bestaande uit basisschool 't Bossche Hart, een sportzaal en buitenschoolse opvang, is in mei dit jaar opgeleverd. In fase twee wordt de MFA afgerond. In het gebouw worden een peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, apotheek, huisartsenpraktijk en fysiotherapie gerealiseerd, alsmede achttien huurappartementen. In plaats van de oorspronkelijk geplande ruimte voor het dorpshuis komen er op de begane grond commerciële ruimten, met horecabestemming voor de MFA. Hiervoor gaat Bernardus Wonen op zoek naar een partij die de exploitatie op zich zal nemen. Deze nieuwe invulling van de MFA biedt inwoners van Bosschenhoofd de mogelijkheid elkaar te blijven ontmoeten. Doordat de nieuwbouw gekoppeld blijft aan de sportzaal en de school, kunnen ook deze ruimten worden gebruikt.

Momenteel maken diverse verenigingen gebruik van De Schakel. De bouw van fase twee start zodra De Schakel leeg is. De bouwperiode zal naar verwachting ruim een jaar duren. Gedurende deze periode wordt de oude Heilig Hartschool ter beschikking gesteld aan de verenigingen. Deze tijd kunnen zij gebruiken om op zoek te gaan naar een locatie die bij ze past, bijvoorbeeld in het nieuwe MFA. Totdat de gebruikers hun intrek nemen in de Heilig Hartschool, zal deze tijdelijk worden beheerd om vandalisme tegen te gaan.

Om de inwoners van Bosschenhoofd te informeren, organiseren Bernardus Wonen en de gemeente Halderberge in oktober een openbare informatiebijeenkomst. Stichting Dorpshuizen zal haar huurders rechtstreeks informeren over het door Bernardus Wonen en de gemeente Halderberge genomen besluit.