Gemeente Heeze-Leende


Tekst straatnaam toekenning "Ketsheuvel"

In een eerder collegebesluit op 8 februari 2011 is door het college de straatnaam "achter de Ketsheuvel" toegekend voor de nieuwe straat die ontstaat tussen de Kapelstraat en het Binnenhof te Heeze (achter Binnenhof 2 t/m 24 en Kapelstraat 84 t/m 116).

De toegekende naam riep enkele bedenkingen op in het kader van "achter de". Derhalve is de straatnaam op basis hiervan aangepast tot alleen de hoofdbenaming "Ketsheuvel" en in de collegevergadering van 5 juli 2011 vastgesteld. Tevens is de eerdere benaming via dit besluit ingetrokken.

Historie

De straatnaam is gebaseerd op de historie van de deze locatie.

Op de plaats waar nu de winkels van Verest Schoenen (voorheen deels Bakermans) staan, stond in het verleden het zogenaamde Ds. Kremerhuis. Kremers was de dominee die veel bekendheid kreeg als "ogendokter". Voordat voor Ds. Kremers een nieuwe woning werd gebouwd stond hier al de pastorie van de hervormde gemeente. De oude pastorie werd gesloopt in 1839. Naast de pastorie stond in het verleden ook nog het zogenaamde secretarishuis waar de secretaris van de schepenbank in woonde. Ook dit pand is verdwenen bij de sloop van de voormalige fabriek van de Koninklijke Band- en veterfabrieken Vullinghs.

De schrijver van de Kronijk (zeer waardevol document) van de gemeente Heeze, secretaris Hendrikus Godefridus van Moorsel, geeft aan dat het gebied van de Kapelstraat (vroeger Eimerikstraat) "op den Ketsheuvel" genoemd werd. De Kronijk (het originele document ligt in het archief van de St. Martinusparochie) is bewerkt en voor een breder publiek in
1953 toegankelijk gemaakt door pater Dominicus de Jong, historicus van de Achelse Kluis. Ook de lokale historicus J. Aerts heeft dit beschreven en daarbij ook de tweede naam "Speelheuvel" gebruikt.

De bebouwing aan de Kapelstraat heeft eeuwenlang aan een lint gelegen met daarachter aan een zijde de eigendommen van het kasteel en aan de andere kant de esgronden, de akkers. Waar nu het Kruidvat staat, stond voorheen de schoenenwinkel van Boelens. Daar was ook de latere gevangenis van Heeze gevestigd. Eerder lag de gevangenis bij de kapel aan de Kapelstraat. Het gebied achter deze straatwand maakte deel uit van de Weibossen en had verder geen lokale naamaanduiding.

De nieuwe woningen in het verlengde van het Binnenhof komen achter de straatwand te liggen. Om de oude benamingen toch ook zoveel mogelijk terug te laten komen in het gebied waar ze thuishoren, kan deze straat de naam "achter de Ketsheuvel" krijgen. Daarmee blijft de aanduiding Ketsheuvel ook voor de toekomst behouden. Dit heeft niet alleen een functie voor het geven van een straatnaam, maar ook voor het behouden van aspecten uit de cultuurhistorie van Heeze.