Gemeente Rotterdam

deelgemeente en corporaties maken gebiedsafspraken voor oude noorden

14 juli 2011 | Deelgemeente Noord | persbericht

Verkoop van 200 woningen, ontwikkelen van kleinere nieuwbouwlocaties met een mooie buitenruimte en creatieve parkeeroplossingen, behoud van karakteristieke 19e eeuwse gevels, idee-ontwikkeling voor het Noordplein, een opvoedklimaat waar kinderen alle kansen hebben om hun talent te ontwikkelen. Het zijn een paar voorbeelden van de gebiedsafspraken die deelgemeente Noord, Woonstad Rotterdam, Havensteder (voormalig Com.Wonen en PWS) hebben gemaakt voor het Oude Noorden tot 2014.

De gebiedsafspraken variëren van heel breed tot vrij concreet en gaan over alle onderwerpen: sociaal, buitenruimte, woningen, economie, veiligheid, communicatie en duurzaamheid. Met de gebiedsafspraken committeren de vier partijen zich aan een gezamenlijke inzet op basis van een gedeeld eindbeeld voor het Oude Noorden in 2020. Een oude, levendige stadswijk waar je in alle opzichten groot kunt worden. Waar kinderen uit minder kansrijke gezinnen alle kansen krijgen om iets te doen met hun talent. Waar starters hun wooncarrière beginnen met een goedkopere woning en doorgroeien naar een betaalbare gezinswoning in een rustige groene buurt zoals in de Kop van het Oude Noorden langs de Rotte. Waar (creatieve) ondernemers zich graag vestigen met een nieuw, opvallend bedrijf.

Behalve de verkoop van 200 huurwoningen, is afgesproken dat er nieuwbouw komt op het Soetendaalseplein, in de Vinkenstraat, de kindvriendelijke Erasmusbuurt en aan de Rottebocht. En kluswoningen in de Kop van Oude Noorden. Bij het onderhoud aan de panden wordt rekening gehouden met de cultuurhistorische waarde. De Kloosterbuurt krijgt esthetisch onderhoud en voor de Snellemanbuurt en Zwaanshalsgebied komt een visie. Op de plekken waar nieuwe of verbeterde woningen komen, wordt tegelijk de buitenruimte aangepakt. Meer groen en betere parkeeroplossingen. Het Noordplein moet meer betekenis krijgen voor het winkelgebied en de woonbuurten eromheen. Verschillende scenario's worden daarom ontwikkeld. In de winkelstraten worden gevels en buitenruimte opgeknapt en krijgen grotere winkelconcepten ruimte. Bij alle ontwikkelingen is duurzaamheid een uitgangspunt, bij nieuwbouw wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met groene daken.

Springplankwijk is de noemer voor de sociale strategie voor het Oude Noorden. Het moet een wijk zijn waar de voorzieningen op orde zijn zodat bewoners sociaal kunnen groeien. Kinderen van 0 tot 15 jaar worden allemaal in beeld gebracht om tijdig problemen met gezondheid, leren en taal, opvoeding en armoede te signaleren. Voor kinderen zijn er vanaf de voorschoolse educatie tot na het voortgezet onderwijs doorgaande ontwikkellijnen. Bijvoorbeeld door grote deelname aan de voorscholen en te werken met één pedagogische visie thuis, op straat en op school door alle professionals. Zowel binnen als buiten de school krijgen kinderen alle kans om hun talent te ontwikkelen. Daar is een uitgebreid aanbod in sport, kunst en cultuur en educatie voor nodig. Ouders worden gestimuleerd om taallessen te volgen en (vrijwilligers)werk te doen zodat de gezinsbasis voor kinderen sterker wordt. Tenslotte is ook een stevige zorgstructuur in het Oude Noorden noodzakelijk.

Aanvullende informatie

Deelgemeente Noord, tel. (010) 443 99 99, e-mail deelgemeente@noord.rotterdam.nl

Havensteder: Bianca Bakvis, tel. 010-3333585 of 06-52653967 (Vanaf 1 juli zijn Com o wonen en PWS Rotterdam gefuseerd. Samen zijn wij Havensteder)

Woonstad Rotterdam, Eric Smulders, tel. 010-4408809 of 06-54724676