KNHS

Nederlandse dressuurequipe komt slagkracht te kort 14 juli 2011
Adelinde Cornelissen - Parzival

1 | 2

AKEN (KNHS) - "Ik had het verlies ingecalculeerd", zei een sip kijkende bondscoach van de dressuurruiters Sjef Janssen na afloop van de iets teleurstellende rit van Adelinde Cornelissen (Nijkerk) met Jerich Parzival. "Ik had gehoopt de Britten achter ons te kunnen houden, maar zelfs dat is niet gelukt. We hebben te veel kleine foutjes gemaakt. Als we tijdens het EK in Rotterdam, eind volgende maand, die foutjes achterwege laten kunnen we als land zeker zeven procent beter scoren dan nu". Adelinde Cornelissen eindigde in de Grand Prix als vierde, achter een zeer sterk acterende Totilas met Matthias Alexander Rath in het zadel, die net als vorig jaar de Grand Prix winnend afsloot, alleen toen onder Edward Gal.

Sjef Janssen analyseerde de prestaties van het Nederlandse kwartet uiterst nuchter. "Hans Peter Minderhoud (Harskamp) kan met I.P.S. Tango duidelijk beter. Misschien dat we voor het EK toch een beroep moeten doen op Exquis Nadine. Edward Gal (Harskamp) had met Sisther de Jeu een kapitale fout in de changementen om de pas en dat kost een vracht punten. Voor Adelinde was deze wedstrijd haar eerste wedstrijd in de buitenlucht, na de door haar gewonnen wereldbekerfinale in Leipzig. Dat is altijd moeilijk, want ook het paard moet even weer wennen aan deze omstandigheden. Marlies van Baalen (Brakel) voldeed met BMC Phoebe aan de verwachtingen", aldus Janssen.

Adelinde leek verrast met de lage waardering van 77.340% die zij van de jury ontving voor haar rit. "Vanaf de eerste pas was het gevoel dat ik in de wedstrijd had heel erg goed. Nu terugkijkend op de rit zou het best kunnen zijn dat ik me daardoor heb laten misleiden, waardoor ik zelf niet de scherpte had die ik anders heb. Het liep als vanzelf en dat is voor mij een ongekende ervaring. Ik moest altijd scherp en alert zijn om de spanning van Parzival op te vangen en af te laten vloeien. Omdat het vanzelf leek te gaan heb ik misschien te simpel gereden, waardoor er kleine foutjes ontstonden. Echt, het gevoel in de ring was beter dan ooit, alleen ik had meer moeten blijven rijden. Dan waren die kleine foutjes zoals in de pirouette niet ontstaan", aldus Cornelissen, die de hand dus diep in eigen boezem stak.

Edward Gal, die de rust van zijn vrachtwagen zocht om maar niet geconfronteerd te worden met de het optreden van Rath met Totilas, vond dat zijn rit met Sisther de Jeu een pittige was geweest. "De merrie stond direct niet stil en dan is het net alsof je de controle kwijt bent. In de changementen om de pas begon Sisther iets te ijverig, en dan is het wachten op de fout die komt en die nog niet te vermijden is. We maken progressie, maar ik zie nog steeds geen kans om alle spanning die de merrie tijdens de proef opbouwt af te laten vloeien", aldus Gal. Ondanks dat bleef Sisther de Jeu tijdens de proef mooi in het front en werd de passage zeer goed uitgevoerd. De uitgestrekte stap was schrijdend en de zigzag in galop werd mooi gereden.

Hans Peter Minderhoud baalde na afloop van zijn rit met IPS Tango een beetje. "Tango is in vorm, maar hij liet het naar mijn gevoel iets zitten. Natuurlijk hebben we een aantal goede dingen laten zien, maar het was net alsof hij er niet aan wilde trekken. In De Steeg, tijdens de Nederlandse Kampioenschappen, kon ik blijven zitten en streed hij voor iedere pas. Nu moest ik voor iedere pas rijden en dat kost punten", aldus Minderhoud.

Marlies van Baalen reed met BMC Phoebe DVB voor wat ze waard was. "Ik ben erg blij met de prestatie die we hebben neergezet. Phoebe wordt in de proef behoorlijk heet en dan wil ze zich nog wel eens uit de aanleuning wegdrukken. Daardoor ontstaat er een zekere spanning in de stelling. Aan de andere kant gaat ze over de benen in alle drie de gangen fenomenaal door de baan. Ja, ik ben tevreden met mijn resultaat, maar hoop wel dat we de komende weken nog progressie kunnen boeken op weg naar het Europees Kampioenschap in Rotterdam", aldus Van Baalen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chioaachen.de

Uitslag Grand Prix (tevens landenwedstrijd):


1) Matthias Alexander Rath (Dui) - Totilas (Gribaldi x Glendale) - 82.149%

2) Laura Bechtolshemer (Eng) - Mistral Hojris - 80.596%
3) Isabell Werth (Dui) - El Santo NRW - 77.830%
4) Adelinde Cornelissen (Nijerk) - Jerich Parzival (Jazz x Ulft) - 77.340%
10) Edward Gal (Harskamp) - Sisther de Jeu (Gribaldi x Amor) - 71.489% 12) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - IPS Tango (Jazz x Contango) - 70.128%
25) Marlies van Baalen (Brakel) - BMC Phoebe (v. Regazzoni) - 67.106%

Uitslag landenwedstrijd:


1) Duitsland - 233.341

2) Groot-Brittannië - 220.873

3) Nederland - 218.957

Foto's Adelinde Cornelissen en Edward Gal door: www.melissen.net