Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West

weer

---

Nieuw-West staat voor financieel zwaar weer

14 juli 2011

In de aanloop naar de begroting voor 2012 wordt steeds duidelijker dat stadsdeel Nieuw-West in zwaar financieel weer terecht is gekomen. De precieze omvang van de financiële risico's is vanwege de complexiteit nog niet bekend.

Wat is er aan de hand?

Het stadsdeel heeft na de zomermaanden de cijfers goed op een rij. In verhouding tot andere stadsdelen staat Nieuw-West voor een zware opgave op het gebied van maatschappelijke achterstanden, stedelijke vernieuwing, economie en veiligheid.

Deze structurele opgave in Nieuw-West is de afgelopen jaren opgevangen met incidenteel geld, zoals uit Koers Nieuw-West of de Vogelaargelden. Dit geld is er nu niet meer. Dit, naast de gevolgen van de stagnatie van de bouwmarkt, forse bezuinigingen vanuit het rijk en de centrale stad en grote tegenvallers op het gebied van ICT, maakt de klap extra groot.

Tegenvallers

Concrete tegenvallers zijn de forse terugloop van leges als gevolg van de slechte bouwmarkt, beheer van de openbare ruimte blijkt deels uit incidenteel geld te zijn gefinancierd en de ict rondom het omgevingsvergunning blijkt een grote kostenpost te worden. De personeelsbegroting blijkt structureel te laag begroot.

De tegenvaller komt bovenop de forse structurele bezuinigingen van ruim 25 miljoen die begin dit jaar al in gang zijn gezet. Ook werd al rekening gehouden met het wegvallen van 25 miljoen incidenteel geld.
---