Raad van State


donderdag 14 juli 2011
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag om bouwvergunningen te verlenen voor twee woonwagens aan de Guntersteinweg. De bewoners hadden om de vergunningen gevraagd, maar het gemeentebestuur is van mening dat de woonwagens te hoog zijn. Op grond van gemeentelijk beleid is een maximale hoogte van 4,5 meter toegestaan. De vergunningen zijn aangevraagd voor een hoogte van ruim 7 meter. Een van de woonwagenbewoners vindt dat het hoogtevoorschrift niet op hem van toepassing is, omdat het gemeentebestuur eerder al zou hebben ingestemd met de hoogte van zijn woonwagen. De rechtbank in Den Haag verklaarde de eerdere beroepen in twee afzonderlijke uitspraken van november en december 2010, ongegrond. Tegen die uitspraken komen de woonwagenbewoners in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201100156/1 en 201100827)

10.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Sint Oedenrode heeft opgelegd aan een inwoner uit die plaats. Het gemeentebestuur wil dat de man de springtoestellen aan de Vresselse Akkers verwijdert. Voor de springtoestellen is een bouwvergunning nodig, maar de man beschikt daar niet over. Het gemeentebestuur wil die vergunning ook niet verlenen. Het gemeentebestuur wil ook dat de man stopt met het gebruik van de paardenbak. De rechtbank in Den Bosch verklaarde in mei 2011 een eerder beroep van de man ongegrond. Tegen die uitspraak is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak, verzoekt hij de Raad van State een voorlopige maatregel te nemen. (zaaknummer 201106938/2)

11.15 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Spijkenisse heeft verleend voor de bouw van een basisschool en een sporthal aan de Lange Groeneweg in Spijkenisse. Omwonenden zijn hier niet blij mee. Zij willen liever geen school en sporthal tegenover hun woningen. Ook zou niet goed zijn nagedacht over de locatie voor de nieuwe school omdat die in de buurt van hoogspanningsleidingen komt te staan. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in mei 2011 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond. Tegen die uitspraak is een van de omwonenden in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak, verzoekt hij de Raad van State eerst een voorlopige maatregel te nemen. (zaaknummer 201107028/2)

12.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Almere om de toegangsbeperkingen bij het Stadshart van Almere te verwijderen. G4S Cash Solutions B.V. had het gemeentebestuur om de maatregelen gevraagd, omdat zij vindt dat de gemeente de toegang tot het centrum van Almere voor geld- en waardetransporteurs niet mag beperken. Het gemeentebestuur heeft het bezwaar van het bedrijf tegen de weigering niet-ontvankelijk verklaard. De weigering zou geen besluit zijn waartegen een juridische procedure mogelijk is. De rechtbank Zwolle-Lelystad oordeelde in december 2010 echter anders. Naar haar oordeel had het gemeentebestuur het verzoek van het bedrijf moeten opvatten als een verzoek om een zogenoemd verkeersbesluit te nemen. En omdat tegen de weigering om zo'n besluit te nemen wel bezwaar en beroep kan worden ingesteld, had het gemeentebestuur inhoudelijk moeten ingaan op de bezwaren van het bedrijf. Het gemeentebestuur is het hier niet mee eens en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201100631/1)

13.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Haarlem heeft verleend voor het verbouwen van een gebouw aan de Wagenweg in Haarlem. Hierdoor kan een kinderdagverblijf zich in het gebouw vestigen. Omdat het bestemmingsplan een kinderdagverblijf op die locatie niet mogelijk maakt, heeft het gemeentebestuur ontheffing van het plan verleend. Een aantal omwonenden kwam eerder tegen de bouwvergunning en ontheffing in beroep bij de rechtbank in Haarlem. De omwonenden vreesden parkeer- en geluidsoverlast van het kinderdagverblijf. De rechtbank in Amsterdam heeft in oktober 2010 hun beroep gegrond verklaard, omdat het gemeentebestuur volgens haar de verkeerde ontheffing had verleend. Het gemeentebestuur en kinderdagverblijf Wereldkids Amsterdam bestrijden dit en zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ter uitvoering van de uitspraak van de rechtbank heeft het gemeentebestuur inmiddels een nieuw besluit genomen waarmee de verbouwing tot kinderdagverblijf alsnog van start kan gaan. De omwonenden zijn het hier niet mee eens en verzoeken de Raad van State nu om dat besluit voorlopig te schorsen. (zaaknummers 201011267/3, 201012364/3 en 201012366/3)