Provincie Overijssel


Uitvoering omgevingsrecht in Overijssel is maatwerk

14 juli 2011

Gemeenten, waterschappen en provincie in Overijssel weten elkaar goed te vinden. Daarom is in Overijssel gekozen voor een Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) gebaseerd op een stevig netwerk. Uiterlijk 1 januari 2013, zullen de Overijsselse RUD's in Twente en IJsselland volledig operationeel zijn.

Nieuwe werken

De Overijsselse partners vinden het belangrijk om, naast het verbeteren van de huidige uitvoering van VTH-taken (vergunningverlening, toezicht en handhaving) ook de kernelementen van de Wabo te omarmen. Namelijk één loket voor al deze taken met een integrale aanpak. Daarom is in Overijssel gekozen voor een model waarbij de partners de lokale binding vasthouden en tegelijkertijd inzetten op regionale samenwerking van specialistische deskundigheid. In dit Overijsselse model werken beide RUD's op gelijke wijze zodat medewerkers flexibel en efficiënt ingezet kunnen worden. Deze nieuwe manier van werken zorgt voor een stevige verbinding.

Regionale samenwerking

In de RUD Twente en de RUD IJsselland gaan gemeenten, provincie en de waterschappen regionaal samenwerken terwijl de ambtenaren in dienst van hun eigen organisatie blijven. In de afgelopen maanden is in een pilot, in beide regio's, met veel enthousiasme en inzet door een grote groep ambtenaren van alle gemeenten, waterschappen en provincie gekeken of de uitvoering van de VTH-taken in een netwerk organisatie kan werken. Deze samenwerking heeft een erg positieve uitwerking gehad, waardoor partijen elkaar nu makkelijker en sneller vinden.

Enthousiast en unaniem

Daarom hebben alle colleges van B&W van de Overijsselse gemeenten, de besturen van de waterschappen en de Gedeputeerde Staten van de provincie enthousiast en unaniem besloten op deze manier samen te werken. De Overijsselse RUD's zullen in ieder geval per 1 januari 2013 operationeel zijn. In de tussenliggende periode wordt verder samen gewerkt en voortgebouwd op de RUD-werkwijze die in de pilots is getoetst.

Opgave kabinet

Met deze Overijsselse invulling van de RUD's voldoen de Overijsselse partners aan de opgave van het kabinet, staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu, voor de vorming van regionale uitvoeringsdiensten.