Ingezonden persbericht


---PERSBERICHT--- Alkmaar, 13 juli 2011

Nieuw Alkmaars cultuurpodium YXIE gaat vecht door!

Ook nu. Juist nu!

Woensdag 6 juli jl. heeft de Alkmaarse gemeenteraad besloten niet door te gaan met YXIE, het nieuwe cultuurpodium van Alkmaar met expositiefuncties, theater, muziek en film. Het Bestuur, de Raad van Toezicht, de medewerkers, vrijwilligers en publiek zijn geschokt door dit besluit. Toch, een kaderovereenkomst uit 2009 tussen gemeente en YXIE, zorgt ervoor dat dit besluit geen directe doorgang kan vinden.

Zonder enig overleg tussen het nieuwe college en Provadja/YXIE of diepgaand onderzoek is het raadsbesluit genomen. Het is ontluisterend dat een uniek project als YXIE, waar vele jaren aan gewerkt is, door de huidige coalitie tot een politiek onderwerp is gemaakt. 'Naast dat het raadsbesluit in lijn is met het gebrek aan visie, lijkt het college ook ambitie en ondernemerschap te schuwen. Wij gaan hier niet in mee, Alkmaar verdient beter. Wije laten Alkmaar niet nog verder afzakken op de lijst van Nederlandse gemeenten. Hierbij komt dat de landelijke erkenning voor YXIE en internationale aantrekkingskracht groot zijnzijn. Wij gaan door! Zowel juridisch als operationeel.', aldus Kees Wieringa, directeur YXIE en Provadja.

Internationale schenking Lucebert collectie

Minder dan een maand geleden heeft YXIE een schenking aangeboden gekregen van een buitenlandse verzamelaar. Het betreft een grote schenking werken van Lucebert en Lucebert is de permanente inspiratiebron voor YXIE. bestaat onder andere uit een twintigtal schilderijen van de hoogste kwaliteit. De collectie is nog niet eerder in het openbaar te zien geweest.

SKIP toewijzing

Begin dit jaar is YXIE is door het ministerie van OC&W aangewezen als podium met de hoogste kwaliteit theater- en muziekprogrammering. Juist de transitieperiode van Provadja, het huidige filmhuis en theater, naar YXIE heeft het ministerie als belangrijk benadrukt. Dit heeft geleid tot toewijzing van de programmeringsregeling SKIP van het Fonds Podium Kunsten. Een nieuwe regeling voor ambitieuze theaters met een toewijzing voor drie jaar, tot en met 2013. YXIE gebruikt de subsidie vooral voor risicovolle programmering, nieuwe muziekuitingen en avontuurlijke programma's.

Over YXIE

YXIE is het nieuwe cultuurpodium van Alkmaar dat in 2013 haar deuren opent in het historisch stadscentrum, op het Doelenveld. YXIE biedt een volledige interactie tussen de kunsten, laagdrempelig, hoge kwaliteit en een commerciële aanpak. Een totaalbeleving van film tot theater, muziek, expositie, debat, eten en drinken. Het werk en gedachtegoed van Lucebert is een onuitputtelijke inspiratiebron voor YXIE.

De realisatie van YXIE is vastgelegd in een overeenkomst uit 2009 tussen de gemeente Alkmaar, YXIE, Provadja, Lucebert Stichting en de familie Swaanswijk. Tweederde van de 13,5 miljoen euro stichtingskosten van YXIE wordt is inmiddels door privaat geld gefinancierd. Het werk en gedachtegoed van Lucebert is een onuitputtelijke inspiratiebron voor YXIE.Provadja bestaat ruim 40 jaar en is hét filmhuis voor de betere film, podium voor nieuw gecomponeerde muziek en vernieuwende jazz en boeiend theater in Alkmaar.

---EINDE PERSBERICHT---