Regie der Gebouwen sluit contract voor de nieuwe gevangenis in Leuze-en-Hainaut

14/07/2011 10:30

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Op 14 juli 2011 ondertekenen Didier Reynders, vice-eerste minister, minister van Financiën en voogdijminister van de Regie der Gebouwen en Stefaan De Clerck, minister van Justitie, het contract met het consortium Future Prisons voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van een nieuwe gevangenis in Leuze-en-Hainaut.

De gevangenis met een capaciteit van 312 plaatsen zal eind 2013 beschikbaar zijn. De Regie der Gebouwen treedt op als bouwheer en zal gedurende 25 jaar een beschikbaarheidvergoeding betalen aan het consortium. Daarna neemt de Belgische staat de gevangenis kosteloos over van het consortium.

Masterplan 2008-2012-2016

In uitvoering van het regeerakkoord heeft de federale regering het masterplan 2008-2012-2016 (een gevangenisinfrastructuur in humane omstandigheden) goedgekeurd. Dit plan voorziet onder meer de bouw van vier nieuwe gevangenissen (Leuze-en-Hainaut, Marche-en-Famenne, Dendermonde en Beveren).

Design Build Finance Maintenance (DBFM)

De federale overheid koos voor de bouw van de vier nieuwe gevangenissen voor een publiek-private samenwerking door middel van een DBFM-overeenkomst (Desigh - Build - Finance - Maintenance). Het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud worden toegewezen aan een private partner.

De Regie der Gebouwen treedt op als bouwheer. De private partner staat in voor de bouwkost (incl. btw) en de financiering van het project.

Op basis van een wedstrijd en van een onderhandelingsprocedure met bekendmaking werd de opdracht toegewezen aan het consortium Future Prisons.

Het DBFM-team bestaat uit:

- Assar Architects (D)

- Storimans Wijffels Architecten (D)

- DDS&Partners Architects (D)

- JNC (D)

- Aries Consultants (D)

- Cordeel zetel Temse (B)

- Willemen (B)

- Socotec (B)

- Pirnay (B)

- Bopro (B)

- SNC Lavalin (B)

- Vega Projects International (B)

- Progroup (B)

- Venac (B)

- Cofinimmo (F + M)

- Facilicom Facility Solutions (M)

De nieuwe gevangenis wordt gebouwd op een terrein van 14 ha 47 a 11 ca (lengte ± 470 m, breedte ± 420 m) aan de rand van de gemeente Leuze-en-Hainaut. Het terrein bevindt zich in de directe nabijheid van een industriezone en aan de kruising van twee nationale wegen, de N60D Leuze-Péruwelz en de N7 Leuze-Ath. De helling van het terrein bedraagt 11 meter. De gronden zijn verworven. De gevangenis zal gemakkelijk bereikbaar zijn via een aparte afslag aan het rondpunt waar de twee nationale wegen elkaar kruisen.

De aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning werd op 24 juni 2011 ingediend bij de gemeentelijke administratie.

De aanvang van de werken is voorzien voor eind 2011. De gevangenis dient eind 2013 beschikbaar te zijn.

Een kwaliteitsvol stedenbouwkundig en architecturaal project

Het ontwerpen van de gevangenis beantwoordt aan verschillende doelstellingen:

· Het ontwerpen van een functionele instelling die zoveel mogelijk garanties biedt inzake veiligheid en beveiliging;

· Zich houden aan het beschikbare budget en de opgelegde termijnen;

· Een humaan en aangenaam leefklimaat creëren voor het personeel en voor de gedetineerden.

De N7 verbindt Ath en Doornik, twee steden die indertijd met een stadsomwalling werden versterkt door Vauban. Het principe van de stadsomwalling werd als uitgangspunt gebruikt bij het ontwerpen van de gevangenis.

De gevangenis bestaat uit verschillende entiteiten. De omheiningsmuur in beton is 6 meter hoog en wordt voorzien van kunstzinnige ingrepen.

Het inkomgebouw is in de omheiningsmuur ingebouwd en bestaat uit glas en metaal. Het gebouw is licht, ruim en toegankelijk. Het gebouw fungeert als controlesas voor de bezoekers en de voertuigen. Het gebouw bevat eveneens het portierslokaal, personeelslokalen, zittingszalen, enz.

De plattegrond van het cellulair gebouw, het hoofdgebouw van de site, heeft de vorm van een ster met een centraal controlecentrum en vier cellenvleugels. In het complex zorgen kleur en licht voor een aangenaam verblijfskader.

De gevangenis bevat eveneens werkplaatsen, een keuken, een onthaalcentrum, sportzalen, ontspanningsruimte, enz.

Beton, glas en staal zijn de drie belangrijkste bouwmaterialen.

Een humane gevangenis

Het ontwerp ondersteunt de leefkwaliteit en vermindert de onthechting met de buitenwereld, zorgt voor een aangenaam werkklimaat en beperkt de impact op de omgeving.

Veiligheid

Het veiligheidsaspect is een zeer belangrijk gegeven. Daarom wordt gekozen voor een eenvoudige, functionele organisatie, een goede zichtbaarheid en ruimtes die een gemakkelijk toezicht mogelijk maken. Het controlecentrum van het cellulair gebouw heeft zicht op de detentievleugels en op alle ruimten die toegankelijk zijn voor de gedetineerden.

Duurzame ontwikkeling

De ontwerpers kozen voor het duurzaam certificaat BREEAM, dat internationaal erkend is. Het project houdt verschillende duurzame toepassingen in, zowel op het vlak van energieverbruik als op het gebruik van materiaal, van confort, waterverbruik, afvalverwerking, -

Het principe van duurzame ontwikkeling wordt in de verschillende fasen (ontwerp, bouw, gebruik) toegepast :

- Keuze van de materialen op basis van de Green Guide to Specification

- Het gebruik van duurzaam en efficënt isolatiemateriaal om het energieverbruik te beperken

- Het gebruik van een warmtekrachtkoppeling

- Een afvalbeheerplan

- Een duurzaam beheerplan dat toegespitst is op duureaam energiegebruik, watergebruik en toelevering.

- De integratie van rietvelden (+/- 1.000 m²) voor de zuivering van het afvalwater

- Een landschappelijke integratie en groene daken

- De installatie van zonnepanelen

- De inrichting van groene wandelingen voor de gedetineerden

Technische fiche

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Toekomstige gebruiker: FOD Justitie

Consortium: Future Prisons

Ter beschikkingstermijn: 25 jaar (daarna neemt de Belgische staat kosteloos de gevangenis over)

Oppervlakte: 14 ha 47a 11 ca

Capaciteit: 312 plaatsen

Duur van de werken: eind 2011 - eind 2013

Beschikbaarheidvergoeding vanaf 2014: ca. 13,2 miljoen euro/ jaar

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Tel.: +32 (0)2 541 65 05

Mobile: 0479 31 26 91

Johan.vanderborght@regiedergebouwen.be

* * *

De Regie der Gebouwen

De vastgoedexpert van de federale staat

De Regie der Gebouwen zorgt dat de federale ambtenaren in kwalitatieve kantoren kunnen werken en houdt ook het federale architecturaal patrimonium in stand.

Verantwoordelijkheid, integriteit, professionalisme, flexibiliteit en efficiëntie zijn haar kernwaarden.

Haar vastgoedportefeuille omvat zo'n 8 miljoen m² verspreid over een 1.500 tal gebouwen. Hiervan zijn circa 966 gebouwen eigendom van de federale staat (ongeveer 4,9 miljoen m2) terwijl zo'n 514 gebouwen worden gehuurd (ca. 2,9 miljoen m2).

Voor de federale ambtenaren huurt zij kwalitatieve kantoren of treedt zij zelf op als bouwheer. Bij het huren van kantoren wordt nauwlettend rekening gehouden met de specifieke behoeften van haar klanten. Bij nieuwbouw besteedt zij bijzondere aandacht aan de globaal bouwkundige kwaliteit van de bouwplannen. Deze kwaliteit wordt onder andere bepaald door de functionele geschiktheid van het gebouw, de beoogde levensduur, de esthetische kwaliteit en de stedenbouwkundige inplanting in de bestaande omgeving, de kostprijs, de onderhoudskosten en het duurzaam energiegebruik.

Op architecturaal en historisch vlak omvat het beheerde patrimonium enkele schitterende pareltjes, zoals de site van het Jubelpark met de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Autoworld en het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. De Regie der Gebouwen waakt als beheerder van dit patrimonium over het behoud van deze monumenten en opmerkelijke gebouwen die een getuige zijn van ons rijk verleden en een weerspiegeling zijn van onze cultuur.

Sinds jaren breidt de Regie der Gebouwen haar knowhow uit in restauratie- en conservatietechnieken. Elk jaar slaagt zij erin om enkele waardevolle gebouwen en monumenten in ere te herstellen. Denk maar aan de Koninklijke Muntschouwburg, het Paleis der Academiën, het Muziekinstrumentenmuseum, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, de Hallepoort, de Japanse toren, het Chinees paviljoen, het Paleis voor Schone Kunsten, enz.

De Regie der Gebouwen voert ook de verbintenissen uit die de Belgische staat is aangegaan met internationale instellingen met betrekking tot gebouweninfrastructuur, zoals de Europese Scholen (Europese Commissie) of de Raad van de Europese unie.

Dankzij haar kwalitatieve dienstverlening en haar specifieke en unieke knowhow op het vlak van bouw, restauratie en vastgoedbeheer, is de Regie der Gebouwen de vastgoedexpert van de federale overheid.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel