Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Texelse 'Dag van het schaap' op 14 juli

Den Burg, 7 juli 2011 - Texel en schapen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het Texelse schapenras is zelfs wereldberoemd. Donderdag 14 juli kan iedereen alles over de wollige dieren te weten komen tijdens de 'Dag van het schaap' in Den Hoorn op Texel.

Op het Waddeneiland grazen zo'n 14.000 schapen in de weiden. Er zijn dus meer schapen dan inwoners (ca. 13.500) en tijdens de lammertijd in het voorjaar groeit dit aantal met maar liefst 11.000 lammeren. Schapen zijn ook leverancier van streekproducten zoals lamsvlees, schapenkaas en dekbedden.

Kijkje in de keuken

Op 14 juli kunnen jong en oud tijdens een gevarieerd programma zelf een kijkje in de keuken nemen bij de schapenhouderij. De organisatie wil hiermee de aandacht voor deze typisch Texelse bedrijfstak versterken. De dag is de eerste in de serie Hoornder Donderdagen van deze zomer. In de maanden juli en augustus is er wekelijks een ander thema. De 'Dag van het Schaap' vindt plaats op een weiland tegenover het beroemde witte kerkje van Den Hoorn. Van 14.00 tot 18.00 uur is er ook een markt in het dorp.

Programma

Het evenement begint om 12.55 uur met een opening door de Texelse schapenboerin Renske van den Tempel, gevolgd door een boerenlunch voor genodigden. Hierbij wordt een prijs voor het sterkste schapenverhaal uitgeloofd.

Het programma is als volgt:


- 14.00 uur: het Texels kampioenschap schapen scheren en schapen melken. Daarna is er een doorlopende demonstratie schapenscheren.


- Om 14.30 en 16.00 uur kan men deelnemen aan het 'boerenommetje': een rondleiding over schapenland en in een schapenboet door Maarten 't Hart.


- Om 14.45 uur klinkt het Texels volkslied.


- 15.00 uur: demonstratie schapenboter karnen.

Naast deze programmaonderdelen zijn er o.a. doorlopende demonstraties van hoef bekappen, vilten, spinnen, weven en kan men bij huiden proberen diverse schapenrassen te herkennen. Verder is er uitleg over o.a. scanapparaten, dekstiften en weideafrastering. Ook zijn allerlei producten verkrijgbaar, zoals schapenmelkijs en schapenkaas, en is er een proeverij van schapenmelk.

De afsluiting is om 17.00 uur.

Voor meer informatie, zie www.hoornderdonderdag.nl