Evangelische Omroep

INKIJK IN JEUGDBENDE THE BLOODS
Donderdag 14 juli rond 22.45 uur op Nederland 2 in Holland Doc

De documentaire Lost Boys begint met beelden van bewakingscamera's. Er is een groep jongeren te zien die er stevig op los slaat. Na de vechtpartij verdwijnen ze in de menigte. Wie zijn deze losgeslagen figuren? Het lukt documentairemaakster Margit Balogh tot deze jongeren door te dringen. Deze jongens zijn lid van een jeugdbende in Rotterdam: the bloods. Deze bijzondere inkijk levert schrijnende beelden op van jongeren die maatschappelijk de aansluiting missen en hulpverlening die deze jongeren niet kan bereiken. Lost Boys is het eerste deel van een drieluik en is 14 juli bij de EO te zien in Holland Doc op Nederland 2. Op 21 juli zendt de EO Lost Mother en op 28 juli Lost Girl uit.

Vicieuze cirkel
De leden van the bloods zitten regelmatig achter de tralies. De jongens voelen zich gefrustreerd door de maatschappij. Diezelfde maatschappij lijkt zich niet om hen te bekommeren. Toch wint Margit Balogh hun vertrouwen. Ze stuit op sombere verhalen: De beloofde begeleiding bij het regelen van werk, een uitkering of een opleiding sluit vaak onvoldoende aan op de leefwereld van deze jongeren.

Hulpverleners worstelen hoe om te gaan met deze groep ongrijpbare jongeren zonder enige ondersteuning vanuit familie of voogden. Voor andere vanzelfsprekende zorg zijn ze wettelijk 'te oud'. Lid blijven van the bloods zien zij als enig alternatief. Het gevolg is een vicieuze cirkel van gevangenschap, hulpverleningstrajecten, wantrouwen en nieuwe incidenten. De jongens willen graag iets van hun leven maken, maar lukt het hen om hun leven op de rit te krijgen?

De documentaires werden mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam. Daarbij gaf de gemeente Margit Balogh de mogelijkheid om een volledig onafhankelijk product te maken. Margit maakte eerder onder andere de documentaires The Boy is Mine en Uw Wil Geschiede...

Noot voor redactie,