Ingezonden persbericht


VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

VNG Magazine nr. 14 vrijdag 15 juli 2011


* Help lokale economie door de crisis
Gemeenten krijgen steeds meer te maken met internationaal opererende ondernemingen voor wie Nederlandse lokale belangen geen prioriteit hebben. Hoe kunnen ze desondanks bedrijven binnen de gemeentegrenzen houden? Het advies uit Oss (Organon), Sittard-Geleen (NedCar) en Noordwijk (ESTEC): ga op zoek naar een thema of specialisatie waarmee je je economisch kunt onderscheiden.


* Gemeenten pakken de regie van kindcentra
Kindcentra. Dat woord zal de komende tijd nog vaak voorkomen in gemeentelijke beleidsnota's. Waren het een jaar of vijf geleden de brede scholen die hoog op de agenda stonden, nu is het tijd voor de volgende stap: een volledige integratie van basisonderwijs, kinderopvang en peuterspeelzaalwerk.


* Strengere Winkelsluitingswet onwerkbaar
Op zondagmiddag nog even je 'vergeten' boodschappen doen bij de supermarkt? Het lijkt zo eenvoudig, maar het kan lang niet overal. Consumenten morren, supermarkten gaan gebukt onder concurrentie en gemeenten zitten met duivelse dilemma's. De onmogelijkheden van een strengere Winkelsluitingswet kwamen onlangs weer aan de oppervlakte in Veendam.


* Vaarwel stadsregio, welkom metropoolregio
Het kabinet doekt de stadsregio's op. De Stadsregio Rotterdam en het Stadsgewest Haaglanden en Rotterdam vrezen verlies van de voordelen. Hun alternatief: de metropoolregio waarin beide regio's samenwerken. Minister Piet Hein Donner van BZK vinden ze vooralsnog aan hun zijde.


* Geen uitkering voor spookburgers
Burgers met een uitkering kunnen zich niet langer onvindbaar maken voor de overheid. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat het adresonderzoek vergemakkelijken en wil de kwaliteit van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) verbeteren. Dat schrijft hij mede namens zijn collega Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

*Werving en selectie wethouders schiet tekort
De werving en selectie van wethouders schiet schromelijk tekort, vinden deelnemers aan een onderzoek onder voortijdig afgetreden wethouders. Er is weinig aandacht voor benodigde vaardigheden en een profielschets van de wethouder ontbreekt doorgaans

*Buurtbewoners stemmen gedrag op elkaar af
Voor een goed sociaal klimaat in woonbuurten is het cruciaal dat de bewoners het onderling eens zijn over de gedeelde buurtbelangen, de zogeheten 'collectieve buurtgoederen'. Dan gaat het bijvoorbeeld om een schone en veilige straat of de manier waarop bewoners met elkaar omgaan in de publieke en semi-publieke ruimte.

*Scherpe keuzes woningbouw in steden
Steden moeten de productie van nieuwbouwwoningen realistischer programmeren. Daartoe moeten zij af van lokale oplossingen en meer denken in regioverband.


* Omstreden vluchtelingenstatus brengt burgemeesters in geweer Burgemeesters uit achttien gemeenten hebben minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel opgeroepen de vertrekprocedure voor Afghaanse vluchtelingen met een zogenoemde 1F-status (verdacht van oorlogsmisdaden) te staken. Zij verkeren in een 'volstrekt rechteloze' situatie.


* VNG Nieuws
Bestuursakkoord
Het Bestuursakkoord is niet van tafel, het kabinet gaat door met de eerder gemaakte afspraken. Maar de teruggedraaide korting van honderd miljoen euro op de Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD's) wil men nu toch doorvoeren. Reactie van Ralph Pans, voorzitter VNG-directieraad. Verder o.a. in het VNG Nieuws:

* Leges WOB-verzoek

* Thuiszorg in actie

* Bezuinigingen op het UWV, effect op werkpleinen

Neem stelling!
Op het digitale platform www.vngmagazine.nl kunnen lezers stelling nemen over wat hen bezighoudt in het lokaal bestuur. Afgelopen week:

* Wethouder Wilbert Willems (Breda): Argumenten wethouders om niet aan verhuisplicht te voldoen zijn geen 'smoesjes'.
* Voormalig raadsgriffier Olaf Schuwer: Plannetje Eindhovense raadsleden om 'eigen volk' voor te trekken onuitvoerbaar.
* Lector bestuurskracht Peter Castenmiller: Spelers in openbaar bestuur nemen een loopje met het systeem. Discussieer mee op www.vngmagazine.nl.

Nummer 15, verschijnt op 5 augustus 2011.