Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

14 juli 2011

Waterschap van de droogte in de drup

Na een lange periode van droogte, is Waterschap Vallei & Eem nu dag en nacht alert in verband met de neerslag van de afgelopen dagen en de verwachte neerslag voor de komende dagen. Diverse maatregelen zijn genomen om wateroverlast te voorkomen. Het wateronttrekkingsverbod dat op 6 mei was afgekondigd loopt vrijdag 15 juli af en wordt - vanzelfsprekend - niet verlengd.

In verband met de neerslag pompt het waterschap al enkele dagen zo veel mogelijk water uit de watergangen, zodat de neerslag niet tot overlast leidt. Dit is met name van belang voor de wijken Kattenbroek en Vathorst in Amersfoort. In Vathorst is uit voorzorg een pomp geplaatst zodat overtollig water daar in noodgevallen in de Laak kan worden gepompt. De afgelopen dagen is er 50 mm regen gevallen. Hierdoor is het neerslagtekort in het gebied teruggelopen van 110-130 mm vorige week (wat normaal is voor de tijd van het jaar) naar 60-80 mm. Het gebied van het waterschap is dus in twee weken tijd van een 'droge periode' in een 'natte periode' terecht gekomen.

Waterkwaliteit
De uitzonderlijke droogte van de afgelopen maanden heeft geen grote gevolgen gehad voor de waterkwaliteit. Sinds begin mei is er in het gebied van Waterschap Vallei & Eem op vijf plaatsen blauwalg geconstateerd, op vier plekken botulisme en er was één geval van vissterfte. Dit is normaal voor de tijd van het jaar.




Ingezonden persbericht