Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

VOV en visus onderzoek in de opleiding jeugdgezondheidszorg NSPOH

Amsterdam, 14 juli 2011 - Sinds 1 juli 2011 zijn de onderwijsactiviteiten van de Stichting Tijdig Onderkennen van Visuele Stoornissen (TOV) ondergebracht bij de NSPOH. Voorheen gaf de Stichting TOV de training "Vroegtijdige onderkenning van visusstoornissen bij jonge kinderen" (VOV) en visustraining aan JGZ artsen. Deze training bestond uit een dagdeel theoretische achtergronden en twee dagdelen training "on the job" waarvoor kinderen apart werden opgeroepen. In de toekomst wordt deze training bij de NSPOH geïntegreerd in de introductiecursus en de medische vervolgopleiding jeugdgezondheidszorg. Geïnteresseerden vinden meer informatie op www.nspoh.nl/mg of nemen contact op met de NSPOH, telefoon 020- 4097000.

Nieuwe opzet
De medische vervolgopleiding arts maatschappij & gezondheid, profiel JGZ (uitstroom: jeugdarts KNMG) duurt twee jaar (bij full time dienstverband) en bestaat uit een introductiecursus, instituutsonderwijs en een praktijkopleiding binnen de eigen organisatie. In de praktijkopleiding wordt de arts in opleiding (aios) begeleid door een hiertoe opgeleide opleider, een geregistreerde jeugdarts met minimaal 3 jaar ervaring in de JGZ. In de bijbehorende praktijkopleidingen oefenen de JGZ-professional en aios de praktische vaardigheden van het VOV en visusonderzoek. Hiervoor heeft de NSPOH met Kathleen Lantau van de Stichting TOV nieuwe tools ontwikkeld:
· E-learning Visus deel 1: VOV en visusonderzoek met instructiefilmpjes over de juiste afname van de VOV en visus testen (e-learning deel 1).
· E-learning Visus deel 2: visuele stoornissen en afwijkingen.
· Inhoudelijke terugkomdagen voor opleiders, waarbij zij onder leiding van Kathleen Lantau leren hoe zij hun AIOS of artsen JGZ het VOV en Visus onderzoek kunnen aanleren.
· Een korte praktijkbeoordeling VOV en Visus om op een juiste wijze de uitvoering van dit onderzoek te beoordelen.
· Training VOV en Visus onderzoek binnen de bij- en nascholingsmodule "De arts JGZ 4-19 in het andere werkveld 0-4".
· De mogelijkheid om bij een onvoldoende korte praktijkbeoordeling VOV en Visus alsnog een training "on the job" af te spreken.

Einde persbericht