Stadsherstel Amsterdam


Stadsherstel en gemeente Haarlemmermeer redden boerderij Den Burgh te Hoofddorp

Stadsherstel Amsterdam en de gemeente Haarlemmermeer zijn het eens over de restauratie van het gemeentelijk monument boerderij Den Burgh aan de Rijnlanderweg 878 te Hoofddorp. Stadsherstel en de gemeente, de huidige eigenaar van de boerderij, hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan een overeenkomst. In de gerestaureerde boerderij komt een restaurant.

Het is voor de gemeente Haarlemmermeer van groot belang dit gemeentelijke monument te behouden. Boerderij Den Burgh is gebouwd in 1859 aan de Rijnlanderweg 878 en dateert uit de beginperiode van de Haarlemmermeerpolder. Het is een fraai voorbeeld van een Zeeuwse langhuis- of langgevelboerderij. De boerderij is een zeldzaam type en vormt een fraai geheel met de omgeving van de Geniedijk. De Geniedijk bij Den Burgh is een onderdeel van de Stelling van Amsterdam en het toekomstige Geniepark tussen station Hoofddorp en Fort Aalsmeer. De boerderij is sinds eind 2008 een gemeentelijk monument. De staat van de boerderij ging snel achteruit.

Naast de restauratie van de boerderij komt er, om het restaurant mogelijk te maken, een kleine aanbouw aan de achterzijde. Ook wordt onderzocht of bunkers en kazematten in de Geniedijk bij de boerderij broedplaatsen voor kunstenaars kunnen worden.

Wethouder Van Dijk: 'Wij zijn blij dat we door dit akkoord met Stadsherstel straks een nieuw restaurant in onze polder mogen verwelkomen en dat we daarmee een stukje geschiedenis van Haarlemmermeer hebben weten te behouden voor het nageslacht.'

Het is de bedoeling dat Stadsherstel begin 2012 start met de restauratie en dat die begin 2013 voltooid is. Voor het uitbaten van het restaurant is Stadsherstel in gesprek met diverse horecaondernemers.

Stadsherstel Amsterdam NV

Stadsherstel Amsterdam (opgericht in 1956) is de grootste restaurerende organisatie van Nederland en zet zich in voor erfgoed, monumenten en cultuur. Stadsherstel is eigenaar van meer dan 500 panden in en rondom Amsterdam, variërend van woonhuizen tot kerken en industriële monumenten. Stadsherstel is altijd op zoek naar de meest passende (her)bestemming voor de panden in haar bezit, dat zij onderhoudt, beheert en verhuurt. De restauratieomzet bedraagt gemiddeld ¤ 10 miljoen per jaar.

Sinds enkele jaren is haar werkgebied uitgebreid tot de Stelling van Amsterdam. In 2009 is Stadsherstel Haarlem overgenomen en samen met woningcoöperatie Parteon werd Stadsherstel Zaanstreek opgericht, die onder andere 23 panden op de Zaanse Schans bezit.

De meeste projecten van Stadsherstel worden als leerlingbouwplaatsen uitgevoerd. Waar mogelijk tevens als restauratie-opleidingsproject, omdat Stadsherstel graag ziet dat het restauratieambacht wordt doorgegeven. Ook werkt ze vaak samen met de Stichting Herstelling, die speciaal opgericht is voor jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Een aantal bijzondere panden verhuurt Stadsherstel voor o.a. congressen, lezingen, concerten en huwelijksvoltrekkingen via haar afdeling Exploitatie Bijzondere Locaties. De Vereniging Vrienden, met meer dan 2500 leden, ondersteunt al meer dan 25 jaar de restauratiewerkzaamheden van Stadsherstel. Stadsherstel heeft 30 medewerkers en 80 aandeelhouders.


Noot voor de redactie,