ONDERZOEK DONNER AFLUISTEREN VOICEMAILS VODAFONE RAMMELT

Minister Donner van Binnenlandse Zaken heeft bijzonder slecht werk geleverd met zijn onderzoek naar het afluisteren van voicemails van ministers en staatssecretarissen. Dat stelt Ronald van Raak (SP) in EenVandaag. Donner heeft zijn onderzoek naar het afluisteren van de Vodafone voicemails bij de overheid net af. Na het schandaal, waarbij EenVandaag moeiteloos voicemails van onder andere staatssecretarissen en ministers kon afluisteren, kondigde Donner aan dit tot op de bodem uit te zullen zoeken. Donner concludeert nu dat er "geen aanleiding is om nader te onderzoeken of de staatsveiligheid in het geding is geweest." Ronald van Raak (SP) is verbijsterd over de conclusie van de minister van Binnenlandse Zaken: "Donner zegt; de staatsveiligheid is niet in gevaar geweest, dus er hoeft helemaal geen onderzoek te komen. Maar dan wil ik wel weten hoe hij dat weet. Hij heeft een brief naar de kamer gestuurd maar daar kan ik het niet uit opmaken. Je moet eerst onderzoeken of de staatsv eiligheid in gevaar is geweest, dan moet je weten wie er heeft afgeluisterd en wat voor soort informatie er naar buiten is gebracht. Dan pas weten we of de staatsveiligheid in gevaar is geweest of niet. Donner moet het niet in doofpot stoppen. Donner moet het onderzoeken."

Onjuistheden in brief Donner

Minister Donner stelt verder dat uit zijn onderzoek is gebleken dat van slechts twee bewindslieden de voicemail is afgeluisterd. Dit is aantoonbaar onjuist, aldus de betrokken programmamakers van EenVandaag. Er is van meer dan twee bewindslieden de voicemail afgeluisterd met de standaardcode 3333. Van Raak wil dat Donner opnieuw onderzoek doet maar is sceptisch: "Donner wil geen verder onderzoek, terwijl er gewoon pertinente onjuistheden instaan. Er zijn veel meer mensen afgeluisterd. En ik moet weten als kamerlid of er ook geheime informatie is afgeluisterd, over politieke onderhandelingen en dergelijke. Ik vind het heel vreemd dat de minister daartoe niet bereid is."

Nieuw onderzoek naar afluisteren voicemails

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat voor het onderzoek de gegevens van ruim honderdduizend abonnees die onder het contract van de rijksoverheid vallen, zijn opgevraagd. Daaruit bleek dat er gedurende vier maanden, tweehonderdvijftig keer op afstand een voicemail was beluisterd. Het ging hierbij om de voicemails van honderdzevenenveertig verschillende telefoonnummers. Deze zijn vergeleken met die van de bewindspersonen waarbij de nummers van staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleeker en van minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal naar voren kwamen. Tijdens het onderzoek zijn geen voicemails beluisterd. Waar de conclusie vandaan komt dat de staatsveiligheid niet in het geding is geweest valt niet te rijmen met het feit dat er geen berichten zijn beluisterd, aldus EenVandaag. Van Raak (SP) vindt het onderzoek zo slecht dat hij een nieuw en degelijk onderzoek eist. Hij zal de minister daarop aanspreken

EenVandaag niet betrokken in onderzoek

De redactie van EenVandaag is verder op geen enkele manier benaderd vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken of andere partijen om openheid van zaken te geven over wie er afgeluisterd is en wat daaruit naar voren gekomen is.

Uitzending donderdag 14 juli 2011 om 18.15 uur op Nederland 1


Noot voor redacties

Voor meer info (