Socialistische Partij

SP Amsterdam

Coalitie verkwanselt ambulancedienst

14-07-2011 * De VVD heeft PvdA, GroenLinks en D66 verleid om in te stemmen met de privatisering van de ambulancedienst. Ondanks verzet van de SP en het ambulancepersoneel stemde de Amsterdamse raad vandaag in meerderheid in met het verkopen van de GGZ ambulancedienst aan het particuliere VZA. SP-raadslid Van der Pligt reageert furieus: "VVD-wethouder Van der Burg heeft de andere partijen in de luren gelegd. Zonder met het personeel te praten beslist hij nu met steun van een raadsmeerderheid over deze mensen en de ambulance dienstverlening in de stad. Een onbegrijpelijk besluit."
Maureen van der Pligt
Ondanks eerdere bezwaren van PvdA, GroenLinks, VVD en D66, stemmen deze partijen nu toch in met het privatiseren van de ambulancedienst en de meldkamer van de GGD. Met een hoop mooie woorden omzeilen deze partijen de kern van de zaak. Zij verkopen een belangrijke pijler van de Amsterdamse zorg aan de private sector en sturen het GGD ambulancepersoneel zonder fatsoenlijk sociaal plan het bos in.

De wethouder, de collegepartijen en oppositiepartij D66 trokken zich niets aan van de resultaten van het onderzoek onder de GGD-medewerkers, dat de SP uitgevoerd heeft. Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat er weinig steun is voor overname door VZA, dat de medewerkers onvoldoende betrokken en geïnformeerd worden en dat gevreesd wordt voor een achteruitgang van de kwaliteit van de gezondheidszorg.

Volgens SP-gemeenteraadslid Maureen van der Pligt praat wethouder Van der Burg over de toekomst van medewerkers, zonder mèt de medewerkers zelf te praten. "Onze invloed via de meldkamer op de dienstverlening aan een patiënt die dringend hulp nodig heeft, heeft de raad vandaag voor een habbekrats verpatst, zonder dat hier iets tegenover staat. Amsterdam heeft vandaag een zorgjuweeltje verpatst terwijl PvdA, GroenLinks, VVD en D66 zich hebben laten ringeloren door een VVD-wethouder."