Socialistische Partij

SP Amsterdam

Raad steunt SP: betere verdeling zorgleerlingen over scholen

14-07-2011 * SP-raadslid Maureen van der Pligt kreeg vandaag steun voor haar voorstel om zorgleerlingen beter over Amsterdamse scholen te verdelen. Van der Pligt: "De Onderwijsinspectie houdt helaas geen rekening met de hoeveelheid leerlingen die extra aandacht nodig hebben op een school. Door dit voorstel worden zorgleerlingen eerlijk gespreid over scholen. Dit zorgt ervoor dat zorgleerlingen meer aandacht krijgen en voorkomt dat scholen onevenredig gestraft worden omdat ze toevalllig net wat meer leerlingen hebben, die meer aandacht nodig hebben." Maureen van der Pligt
Van der Pligt deed twee jaar geleden een soortgelijk voorstel, maar kon toen niet rekenen op een meerderheid van de gemeenteraad. "Gelukkig hebben (partijen) nu het licht gezien en ingestemd met dit voorstel. Door een eerlijke verdeling van leerlingen die wat meer begeleiding nodig hebben, kan de kwaliteit van het onderwijs worden verbeterd. Daarom ben ik blij met de steun voor mijn voorstel", aldus Van der Pligt.

Van der Pligt: "Scholen die relatief veel zorgleerlingen hebben worden nu hard afgerekend op hun onderwijsresultaten. Door een betere verdeling, met dank aan dit voorstel, ontstaat een eerlijker beeld van de onderwijskwaliteit. Momenteel worden scholen door de onderwijsinspectie beoordeeld, zonder dat rekening gehouden wordt met het aantal zorgleerlingen. Een relatief groot aantal zorgleerlingen kan zo leiden tot een slechte beoordeling, terwijl dit niks zegt over de kwaliteit van het aangeboden onderwijs." Van der Pligt benadrukt dat haar voorstel een einde maakt aan het doorschuiven van zorgleerlingen van de ene school naar de andere. "Aangezien de gemeenteraad niks mag zeggen over het toelatingsbeleid van scholen, is dit de beste manier om zorgleerlingen eerlijk over Amsterdamse scholen te verspreiden."