Waterschap Reest en Wieden


genomineerd voor de "Groene Parel"

Waterschap Reest en Wieden genomineerd voor de "Groene Parel"

Logo van de Groene Parel

Het project beoogt het volgende. Waterschap Reest en Wieden zal eind 2011 startenmet de bouw van een vergistingsinstallatie voor rioolslib op het terrein van de rioolwaterzuivering (RWZI) in Echten.

Uit het rioolslib worden drie bruikbare producten gewonnen:
* geperste blokken voor elektriciteitscentrales (vergelijk: brandbare turf)

* struvietkorrels (magnesium-ammonium-fosfaat, meststof voor o.a. rozen)

* biogas

Bio gas

Het laatste product wil het waterschap gaan opwerken tot aardgas kwaliteit, zodat ook het hele wagenpark van Reest en Wieden op deze brandstof kan gaan rijden. Dat kan vrij eenvoudig en de opwerkingsinstallatie kost niet veel.

Hierdoor bereikt Reest en Wieden twee grote voordelen. In de eerste plaats worden de bedrijfskosten terug gebracht, omdat het wagenpark (55 auto's) van deze voorziening gebruik zal gaan maken. En ten tweede is het goed vor het milieu, omdat de CO2 uitstoot aanzienlijk wordt beperkt.

Reest en Wieden verwacht in 10 jaar tijd het volledige eigen wagenpark conform geijkte normen te hebben omgebouwd op c.q. te hebben vervangen door aardgas brandstof.

Wat is de Grone Pare Award?

De Groene Parel wordt dit jaar voor de 3e maal geïnitieerd door het BlomBerg Instituut en is onderdeel van het kennis- en netwerkplatform De Groene Versnelling. De Groene Versnelling is het platform waarin vooruitstrevende bestuurders hun innovatie- en daadkracht bundelen teneinde een sterke beweging in gang te zetten op weg naar een duurzaam en florerend lokaal klimaatbeleid. Het is de plaats waar men kennis deelt, ketenpartners ontmoet, belangrijke verbindingen legt en bestuurlijke klimaatinitiatieven letterlijk in de schijnwerpers zet.

Samenwerking

Reest en Wieden heeft vooruitlopend op dit project reeds enkele malen contact gehad met de Provincie Drenthe, die inmiddels ook verguld is met deze nominatie, omdat dit Drenthe weer duurzamer op de kaart zet. Met de Provincie en haar partners wordt geprobeerd dit gas ook te koppelen aan bedrijven zoals grote vervoerders en andere organisaties, die hun wagenpark eveneens willen ombouwen op aardgas. Die samenwerking zal nog een duidelijkere vorm krijgen in de loop van volgend jaar en daarna.

De weg naar de finale

Op weg naar de finale van de Groene Parel Award is er in oktober nog een meet & greet met de jury. Daar krijgen de tien geselecteerden, waaronder Reest en Wieden, de gelegenheid om de juryleden te overtuigen van hun kansen op de Award. Op basis daarvan (50%) en via internetstemmers (50%) - het publiek kan stemmen via onderstaande link
- wordt bepaald welke drie projecten doorgaan naar de eindronde. Uiteindelijk wordt op 7 december, na een laatste juryberaad, de winnaar bekendgemaakt. Deze ontvangt een kunstwerk en publiciteit.

Breng uw stem uit!

Het waterschapproject "Ombouwen wagenpark op eigen geproduceerd groen gas" is samen met negen andere projecten genomineerd voor De Groene Parel 2011. De komende periode kunt u online uw stem uitbrengen.