Nieuw-Vlaamse Alliantie


» Tekorten 101 te wijten aan gebrekkig rekruteringsplan Turtelboom

Tekorten 101 te wijten aan gebrekkig rekruteringsplan Turtelboom

klok 15 juli 2011

Het rekruteringsplan van de FOD Binnenlandse Zaken dat call-takers moet aantrekken en opleiden is gebrekkig. Zo werd in het plan op geen enkele manier rekening gehouden met verlofstelsels waardoor er vandaag ernstige personeelstekorten zijn. Dat gaf Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom toe tijdens de plenaire vergadering van de Senaat. "Dat de minister nu pas vaststelt dat het kader moet worden uitgebreid, is onbegrijpelijk", stelt Senator dr. Elke Sleurs.

Bij het Antwerpse Communicatie en Informatie Centrum (CIC) zijn er sinds vorige week stiptheidsacties bij de calltakers. Ook in de andere centra in ons land zijn er acties aangekondigd of aan de gang. Calltakers beantwoorden de oproepen naar het noodnummer 101 en verwerken de informatie in een fiche die wordt doorgespeeld aan dispatchers. Deze laatste zijn politiemensen die hun collega's op het terrein aansturen. De verschillende CIC's kampen met een structureel personeelstekort.

Minister Turtelboom antwoordde in de plenaire op een vraag van senator Sleurs dat de huidige stiptheidsacties in de Antwerpse CIC centra geen impact zullen hebben op de veiligheid van de politiemensen of van de burger. Maar ze gaf wel toe dat als het misloopt bij de calltakers, dit een grote impact heeft op het verdere hulpverleningsproces. "Momenteel zijn er 29 VTE's in het Antwerpse CIC aan het werk. In principe moet dit voldoende zijn, maar door allerlei thematische verloven zoals loopbaanonderbreking en ouderschapsverlof, zijn de 29 personeelsleden niet allemaal beschikbaar", verdedigde Turtelboom het huidige tekort. "Deze uitleg toont een gebrek aan leiderschaps-en realiteitszin aan van de dienst binnen de FOD Binnenlandse zake die verantwoordelijk is voor dit rekruteringsplan. Uit mijn bronnen heb ik vernomen dat zowel leden van de FOD Volksgezondheid, politie- en brandweerdiensten en diverse CIC-centrales, sterke vragen hebben bij het managementbeleid van deze cel", reageert Sleurs.

Dat de Minister nu pas vaststelt dat het kader eigenlijk moet worden vergroot en ze bovendien nog steeds geen structurele aanpak heeft die ook tegemoetkomt aan de noden van de overige CIC centrales, is voor de N-VA onbegrijpelijk. "Men speelt hier met mensenlevens", zegt Sleurs. "Dit rekruteringsplan moet grondig en structureel bijgestuurd worden. Natuurlijk dient men rekening te houden met afwezigheden, al dan niet als gevolg van de verschillende verlofstelsels. Dat kan bijvoorbeeld door een wervingsreserve aan te leggen of door een pool van call-takers samen te stellen die kan inspringen waar de noden het hoogst zijn. Dat men daar nu nog over moet beginnen nadenken is onbegrijpelijk, maar laat dat niemand tegenhouden om het alsnog te doen!" Auteur(s): Elke Sleurs, Senator Contactinfo:

Valerie Van Peel, Communicatieverantwoordelijke Senaatsfractie N-VA E-post: valerie.vanpeel@n-va.be