Gemeente Leeuwarderadeel


WOZ Inventarisatieronde 2011-2012

15-07-2011 08:37

Een gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Op basis van deze wet worden alle panden ieder jaar opnieuw gewaardeerd.

De waardering van de woningen gebeurt vooral geautomatiseerd. Dit betekent dat de waarde aan de hand van kengetallen wordt bepaald. Kengetallen zoals: inhoud, bouwjaar, soort woning, staat van onderhoud. De verkochte woningen staan model voor de herwaardering van de andere woningen.

Door deze manier van waarderen worden de meeste panden een langere tijd niet bezocht. Uitzondering hierop zijn verkochte panden, die tussentijds ter plaatse door een taxateur worden bekeken en beoordeeld. Om ook de gegevens van andere woningen te actualiseren is het nodig, in fases, een objectinventarisatie te houden. Uitgangspunt daarbij is elk pand één keer in de 4 of 5 jaar te bezoeken.

In de maanden juli en augustus aanstaande wordt in het kader van deze WOZ-inventarisatieronde 2011/2012 een aantal rij- en hoekwoningen en twee onder één kap woningen in Stiens bezocht.

Bij de objectinventarisatie worden de volgende controles uitgevoerd:
* Ter plaatse, zo mogelijk inpandig, controleren of alle aanwezige pandonderdelen (hoofdgebouw en bijgebouwen) in de WOZ-administratie voorkomen.

* Opnieuw van alle pandonderdelen de inhoud en oppervlakte bepalen.
* De objectkenmerken onderhoud, luxe, kwaliteit en ligging opnieuw beoordelen.

* En, er wordt een nieuwe foto van het pand gemaakt.

Mocht een taxateur bij u aan de deur komen, dan wordt u verzocht mee te werken aan deze inventarisatie. U kunt vragen naar de legitimatiekaart van de taxateur.

---