Gemeente Tytsjerksteradiel


Wethouder Fokkema ambassadeur Kanteling project VNG

Wethouder Doeke Fokkema is ambassadeur geworden voor het Kanteling project van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en cliëntorganisaties. Het project ondersteunt gemeenten en burgers bij de nieuwe aanpak van de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Bij het Kanteling project staat participatie van de burger voorop. Tytsjerksteradiel is al begonnen met deze werkwijze, vandaar dat de wethouder is gevraagd voor deze nevenfunctie.

Ambassadeurschap
De VNG heeft 6 wethouders betrokken bij het project. Deze hebben de functie de Kanteling-gedachte uit te dragen bij de leden van de VNG, lokale organisaties en burgers. In deze functie zal de heer Fokkema vanuit zijn ervaringen in Tytsjerksteradiel spreken tijdens congressen, meedoen aan panels en toelichting geven bij bezoeken aan gemeenteraden.

De Kanteling
Gemeenten hebben vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) de plicht om burgers met een beperking op een aantal specifieke punten te ondersteunen, de zogenoemde compensatie.
Via Kanteling projecten ondersteunen de VNG en cliëntorganisaties gemeenten en burgers om de compensatie zo vorm te geven dat meer mensen kunnen `meedoen'. Kantelen betekent anders denken. Niet denken vanuit de bestaande regelingen en voorzieningen van de overheid, maar vanuit de echte behoefte. Maatwerk dus. Een lokale organisatie kan in gesprek gaan met de burger en zoeken naar andere meer effectieve vormen van maatschappelijke ondersteuning. Bijvoorbeeld vanuit mantelzorg of diaconie.

De Kanteling en Tytsjerksteradiel
"Op basis van de goede ervaringen vanuit onze samenwerking met aanbieders binnen Omtinkerij gaan wij met de Kanteling verder'', aldus wethouder Fokkema. "We pakken de rol op van meer faciliteren en ondersteunen en leggen meer verantwoordelijkheid bij de burger. Voorzieningen van de overheid zijn een vangnet als andere oplossingen ontoereikend blijken te zijn". Hij benadrukt dat de cliënt zelf de baas blijft, bijvoorbeeld over de instelling waar een dienst wordt afgenomen.

groen-foon Wilt u ons bellen:
14 0511 (geen netnummer)
Maandag tot en
met donderdag 08.30 - 17.00
Vrijdag 08.30 - 16.30

groen-mail Wilt u ons schrijven of mailen:
Postbus 3, 9250 AA Burgum
gemeente@t-diel.nl