Belgische Federale Overheid


België haalt de banden met de Verenigde Staten aan

Datum: 15 juli 2011

Eind juni leidden HH.KK.HH. Prins Filip en Princes Mathilde van België een Belgische economische missie naar de Verenigde Staten. Het doel was om de buitengewone mogelijkheden in de verf te zetten die de dynamische Belgische economie te bieden heeft op het vlak van investeringen, handel en innovatie. In negen dagen bezocht de delegatie New-York, Washington DC en Boston.

In het kader van deze missie werden heel wat seminaries, bezoeken en netwerkevenementen georganiseerd. Zo bracht de Belgische delegatie bijvoorbeeld een bezoek aan de vestigingen van Johnson & Johnson en IBM. Z.K.H. Prins Filip opende het Belgische paviljoen op de BIO International Convention en was aanwezig bij de ondertekening van heel wat samenwerkingsakkoorden tussen Belgische en Amerikaanse ondernemingen of instellingen. Met name tussen:


- Dynamics & Digital Signal Corporation

- Septentrio & Altus & BMI/SBI

- Van Hool & Coach USA

- Press Club Brussels Europe & The National Press Club
- Brouwerij Corsendonk & L Knife and Son

- Brussels Hoofdstedelijk Gewest & District of Columbia
- Visit Brussels & Destination DC

HRH Prince Philippe with James C. Greenwood, President and CEO of the Biotechnology Industry Organization © 2011 Embassy of Belgium Z.K.H. Prins Filip met James C. Greenwood, voorzitter en CEO van de Biotechnology Industry Organization.

Naast het zuiver economische aspect wou de missie ook de nadruk leggen op maatschappelijke thema's zoals de alfabetisering van kinderen, het gevecht tegen kanker, de bestrijding van armoede, liefdadigheid en cultuur. H.K.H. Princes Mathilde nam dan ook deel aan evenementen over microfinanciering en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze ging een kijkje nemen in een rusthuis van de Kleine Zusters van de Armen en woonde een vergadering bij van de Council of Women World Leaders, waar ze een zeer geëngageerde speech gaf over de strijd tegen geweld op vrouwen.

Dit bezoek was ook een mooie gelegenheid om de vriendschap en solidariteit tussen de VS en België te benadrukken. Zo hielden HH.KK.HH. Prins Filip en Princes Mathilde een moment stilte op de nationale begraafplaats Arlington, waar heel wat Amerikaanse soldaten begraven liggen die in België sneuvelden tijdens de Slag om de Ardennen. Het prinsenpaar ging ook naar Ground Zero om hulde te brengen aan de onschuldige slachtoffers van 11 september 2001.

In Arlington, the Belgian tribute was greatly appreciated by those American veterans present during the ceremony © 2011 Embassy of Belgium

Op de begraafplaats Arlington werd het Belgische eerbetoon sterk geapprecieerd door de Amerikaanse veteranen die de ceremonie bijwoonden

De missie had ten slotte ook een politiek luik aangezien minister Vanackere van de gelegenheid gebruikmaakte om in New York een ontmoeting te hebben met de heer Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Op de agenda stonden in het bijzonder de dramatische situatie in Syrië en Libië en de maatregelen om die aan te pakken, een vooruitblik op de verkiezingen in de Democratische Republiek Congo en het vredesproces in het Midden-Oosten. In de Amerikaanse hoofdstad had minister Vanackere een onderhoud met Joe Biden, vicepresident van de Verenigde Staten, en ontmoetingen op hoog niveau in het Congres - met de republikeinse senator John McCain en de democraat John Kerry - en het State Department.Deze gesprekken gingen onder andere over de "Arabische lente" en meer bepaald over de huidige crisis in Syrië.

Minister Vanackere and the Secretary-General of the United Nations, Mr Ban Ki-moon
Minister Vanackere en secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon

Voor een volledig verslag van de missie kunt u terecht ophttp://belgianeconomicmissiontous.tumblr.com Externe link

Een delegatie van bijna 300 personen

Deze multisectoriële missie mobiliseerde de managers van bijna 200 bedrijven, vooral uit de sectoren van de biotechnologie, farmaceutica, financiële diensten en informatietechnologie. De delegatie telde ook verantwoordelijken van de kamers van koophandel, de sectorfederaties, financiële instellingen en Belgische universiteiten.De overheden waren op federaal niveau vertegenwoordigd door vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere en voor de gewesten door minister-president Kris Peeters voor Vlaanderen, minister Jean-Claude Marcourt voor Wallonië en de ministers Benoît Cerexhe en Jean-Luc Vanraes voor Brussel.