Gemeente Halderberge


Waardevolle bomen zijn in Halderberge beschermd

Per 1 augustus 2011 treedt de Bomenverordening Halderberge 2011 in werking. Vanaf dan is er voor het kappen van bomen alleen nog een vergunning nodig, als de bomen vermeld zijn op de gemeentelijke waardevolle bomenlijst.

De gemeente Halderberge beschikt sinds 2004 over een waardevolle bomenlijst, die periodiek wordt geactualiseerd. Het betreft een inventarisatielijst van gemeentelijke en particuliere waardevolle bomen, met als doel het behoud van waardevolle bomen in de gemeente Halderberge. Het gaat om bomen met een monumentale, beeldbepalende, landschappelijke, cultuurhistorische, dendrologische en/of natuurwaarde.

Op 12 juli 2011 heeft het college van burgemeester en wethouders de lijst `Waardevolle Bomen Halderberge 2011' vastgesteld. In deze lijst zijn correcties, aanvullingen en wijzigingen ten opzichte van de lijst `Waardevolle Bomen Halderberge 2010' verwerkt. De lijst benoemt in totaal 1089 waardevolle bomen, boomgroepen, bomenlanen, groensingels, houtwallen en bosschages. 44% daarvan is in particuliere handen, 56% is gemeentelijk eigendom. Het grootste verschil ten opzichte van 2010, is dat op de lijst geen bossen meer worden benoemd. Deze zijn beschermd via de Boswet.

De lijst ligt vanaf 18 juli 2011 gedurende zes weken voor iedereen ter inzage op het gemeentehuis. Alle eigenaren van waardevolle bomen zijn reeds schriftelijk geïnformeerd.