Zandvoort gaat strijd aan tegen peuken op het strand

Persbericht van Stichting Nederland Schoon

Stichting Nederland Schoon en Japan Tobacco International delen speciale 'zakasbakjes' uit aan strandbezoekers en ondernemers

Zandvoort, 15 juli - Gisteren hebben Japan Tobacco International (JTI), Nederland Schoon en de gemeente Zandvoort een belangrijke stap gezet op weg naar peukenvrije straten en stranden. Door te laten zien dat onze stranden prachtig en schoon zijn en door de inzet van slimme voorzieningen, worden mensen verleid om hun peuken verantwoord weg te gooien. Diverse horeca-ondernemingen, tankstations en strandpaviljoens hebben persoonlijke zakasbakjes gekregen die zij aan het publiek kunnen meegeven. Ook strandgasten ontvingen deze handige gadgets van promoteams om gedoofde peuken in te bewaren. Daarnaast werd in het centrum en op de boulevard van Zandvoort de speciale tegelasbak geĂŻntroduceerd en nieuwe strandborden onthuld.

De meeste mensen gooien hun afval netjes weg. Peuken ziet men echter vaak niet of nauwelijks als afval. Toch vormen zij op dit moment veruit het grootste deel van het zwerfafval in Nederland. Per jaar belanden er zo'n 10 miljard peuken op straat, deze zijn giftig voor mens en dier. Tabaksfabrikant JTI ziet voor zichzelf een actieve rol weggelegd om deze problematiek aan te pakken. Director Corporate Affairs Arnoud Ongerboer de Visser: "Door onder meer het rookverbod en het zomerseizoen zien wij steeds meer peuken op straat. Wij vinden dat dit milieuprobleem om een collectief verantwoordelijkheidsbesef en aanpak vraagt."

De heer A. Sandbergen, Wethouder van Zandvoort onderschrijft deze problematiek. "Het programma gericht op het voorzien van middelen om peuken in de publieke omgeving kwijt te kunnen is een mooi voorbeeld van een collectief verantwoordelijkheidsgevoel bij zowel het bedrijfsleven als de (lokale) overheid. Het is gelukkig niet alleen bij het onderkennen van het probleem gebleven, maar er is ook daadwerkelijk voor een gezamenlijke doelgerichte aanpak gekozen. Hier zijn wij in Zandvoort erg tevreden mee en wij ondersteunen het initiatief dan ook van harte."

"Nederland is een mooi en schoon land. We scoren volgens objectieve metingen, zelfs een 7,7 voor een schone leefomgeving. De Nederlandse stranden zijn inmiddels zelfs twee keer zo schoon als 10 jaar geleden. Iedereen draagt daar op eigen wijze aan bij. Toch kan het altijd nog beter. Daarom stimuleren en ondersteunen wij ook innovatie bij bedrijven, gemeenten en beheerders", aldus Uli Schnier, directeur van Stichting Nederland Schoon. De speciale, trendy 'zak-asbakjes', beter bekend als Barkadera's en de DropPit (tegelasbak) zijn daarvan goede voorbeelden.

Stichting Nederland Schoon
Stichting Nederland Schoon zet zich al sinds 1991 in om de hinder van zwerfafval in Nederland te voorkomen en te bestrijden. De stichting neemt deel aan het Focusprogramma Zwerfafval 2010-2012. Dit is een gezamenlijk project van de gemeenten en het bedrijfsleven, te weten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), VNO-NCW (ook namens MKB Nederland), Agentschap NL en Stichting Nederland Schoon. Het Focusprogramma moet ervoor zorgen dat Nederland daadwerkelijk schoner wordt. Meer informatie over het Focusprogramma Zwerfafval vindt u op www.nederlandschoon.nl.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.nederlandschoon.nl



Razende Robot Reporter