Waterschap Scheldestromen


geopend

Hersteld Zuiderhoofd Westkapelle geopend

Waterschap Scheldestromen heeft vandaag, 15 juli 2011, het herstelde paalhoofd/plankier Zuiderhoofd Westkapelle geopend. Dijkgraaf Poppelaars, gedeputeerde Van Beveren en wethouder Melse verwijderden op 27 januari jl. de eerste plank van het plankier. Nu hebben ze het cultuurhistorische Zuiderhoofd geopend.

Na de onthulling van het informatiebord, openden de drie vertegenwoordigers het plankier Zuiderhoofd. Het plankier is volledig vernieuwd en ook zijn er een aantal palen zijn vervangen. Ook de bevestigingselementen van het plankier en de leuning zijn hersteld. Veel materialen zijn hergebruikt. Vanaf vandaag is het paalhoofd opengesteld voor het publiek en natuurlijk ook sportvissers. Vanaf nu neemt het waterschap het dagelijks onderhoud van het Zuiderhoofd voor haar rekening.

Betrokken partijen

De gemeente Veere, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Sportvisserij Zuidwest Nederland, Sportvisserij Nederland en waterschap Scheldestromen financierden gezamenlijk de vernieuwing van het Zuiderhoofd. Een deel van de kosten werd gedekt door een subsidie die het waterschap via de provincie Zeeland heeft ontvangen op grond van het Europees Plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-2013 (POP2). De kosten bedroegen ongeveer 450.000 euro. Aannemer De Klerk uit Werkendam heeft het werk uitgevoerd.

Historie

Het Zuiderhoofd in Westkapelle is eind 19e eeuw, begin 20e eeuw aangelegd. Het heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad: als paalhoofd ter bescherming van de kust; als aanlegsteiger voor loodsen en om materiaal voor dijkversterkingen aan wal te brengen; en als toeristische trekpleister voor vissers, wandelaars en overige recreanten. Begin jaren negentig is het Zuiderhoofd voor het laatst grondig opgeknapt. De staat van het Zuiderhoofd was zo slecht dat de gemeente Veere anderhalf jaar geleden besloot het Zuiderhoofd af te sluiten.