Eerste en baanbrekend handboek voor culturele noodhulp

Persbericht van Prins Claus Fonds

Eerste en baanbrekend handboek voor culturele noodhulp gepubliceerd door Prins Claus Fonds en NAi Publishers

Een onverschrokken pleidooi voor cultuur als fundamentele factor voor opbouw en herstel van gemeenschappen getroffen door conflict en rampen 'Het enige wat wij kapotmaken zijn stenen', zei Talibanleider Mulla Mohamed Omar over de vernieling van de Boeddha's van Bamyan, de grootste staande beelden van Boeddha ter wereld. Maar meer dan stenen wilden de strijders de ziel breken van een cultuur, de geest van mensen die andere goden vereerden. Dat cultuur een basisbehoefte is, vormt het uitgangspunt van het boek Cultural Emergency in Conflict and Disaster. Internationale erfgoedspecialisten, hulpverleners en politici bespreken het belang van de bescherming van door oorlog en rampen bedreigd cultureel erfgoed, maar ook de betekenis van cultuur als positieve kracht in de verwerking van rampen en de opbouw van getroffen gemeenschappen.

Cultural Emergency in Conflict and Disaster
Redactie: Berma Klein Goldewijk, Georg Frerks en Els van der Plas Engelse editie, ISBN 978-90-5662-817-8, 39.50 Euro, Verschijnt 7 September 2011
Paperback, Geïllustreerd (kleur en zw/w) 400 pagina's, 17 x 24 cm Ontwerp: Irma Boom
NAi Publishers in samenwerking met het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling

Voorbeelden uit de praktijk van culturele noodhulp projecten in conflictgebieden worden afgewisseld met bijdragen over internationale bestuurlijke en juridische aspecten, politieke dimensies en sociaal-culturele perspectieven. Het resultaat is zowel een aanklacht tegen de zinloze verwoesting van cultureel erfgoed als een onverschrokken pleidooi voor cultuur als fundamentele factor voor opbouw en herstel van gemeenschappen die getroffen zijn door conflict en rampen.
Dit baanbrekende eerste handboek voor culturele noodhulp wordt uitgegeven in het kader van het Cultural Emergency Response programma van het Prins Claus Fonds. Het bevat tevens een indringende bijdrage over de inspanningen om de collecties van het Nationale Museum van Afghanistan veilig te stellen en het museum zelf te herstellen, dat enorme schade heeft opgelopen door oorlogshandelingen en geleden heeft onder de beeldenstorm van het Talibanregime. Ook wordt ingegaan op de wereldwijde handel in gestolen Iraakse antiquiteiten en de herstelwerkzaamheden na de val van Saddam Hussein in april 2003. Daarnaast is er aandacht voor plaatselijke initiatieven tot wederopbouw na de tsunami in de Indische Oceaan van 2004. Het boek bevat een aantal boeiende foto-essays, onder meer over de gevolgen van de verwoestende aardbeving van 12 februari 2010 voor het unieke culturele erfgoed van Haïti.
De publicatie Cultural Emergency in Conflict and Disaster, ontworpen door Irma Boom met een bijzondere kraslaag over het omslag, is vanaf 7 september beschikbaar in de boekhandel.

Cultural Emergency Response (CER)
Het Cultural Emergency Response (CER) programma van het Prins Claus Fonds verleent noodhulp aan cultureel erfgoed dat getroffen is door een ramp veroorzaakt door mens of natuur. Door het bieden van snelle en effectieve steun probeert CER situaties te stabiliseren en de hoogstnoodzakelijke reparaties uit te voeren. CER is in 2003 opgezet, als reactie op de schok van het plunderen van het Nationaal museum van Irak, vanuit de overtuiging van het Prins Claus Fonds dat cultureel erfgoed een positieve rol kan spelen bij opbouw en herstel van gemeenschappen die getroffen zijn door conflict en rampen. Sindsdien is noodhulp verleend aan meer dan 80 projecten waarbij cultureel erfgoed in nood was in meer dan 40 landen.

Boekpresentatie
De publicatie Cultural Emergency in Conflict and Disaster wordt op 6 september gepresenteerd in het Vredespaleis te Den Haag, ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van het Prins Claus Fonds.

Het Prins Claus Fonds: Cultuur is een basisbehoefte Gebaseerd op het uitgangspunt dat cultuur een basisbehoefte is, zoekt het Prins Claus Fonds actief naar culturele samenwerking op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen met excellente partners in gebieden waar de middelen en mogelijkheden voor culturele expressie, creatieve productie en onderzoek beperkt zijn en cultureel erfgoed wordt bedreigd. Het Prins Claus Fonds is gevestigd te Amsterdam en wordt gesteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij.
www.princeclausfund.org

Links:
http://www.naipublishers.nl



Razende Robot Reporter